Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Εντμουντ Φέλπς: «Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ»

Συνέντευξη του νομπελίστα καθηγητή Εντμουντ Φέλπς (βραβείο Νόμπελ 2006) με τίτλο «Η Ελλάδα πρέπει να μείνει μέσα στο ευρώ», δημοσιεύει σήμερα η ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα «Λε Σουάρ».
Στο πλαίσιο της συνέντευξης και ειδικότερα απαντώντας σε ερώτηση εάν συμφωνεί με την άποψη, που έχουν εκφράσει αρκετοί οικονομολόγοι, ότι η Ελλάδα πρέπει προσωρινά να βγει από την ευρωζώνη και να υποτιμήσει το νόμισμά της...
ο Εντ. Φέλπς απαντά ότι «η ιστορία έχει δείξει πως μία υποτίμηση λειτουργεί καλά την πρώτη φορά και ενδεχομένως και μία δεύτερη. Στη συνέχεια, όμως, οι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν ότι ένα πιο αδύναμο νόμισμα συνοδεύεται από άνοδο στις τιμές και από πτώση της αγοραστικής δύναμης και ζητούν αύξηση στις αμοιβές τους. Τότε, δεν έχουμε πλέον το προσδοκώμενο αποτέλεσμα», αναφέρει ο καθηγητής και σημειώνει ότι το να ανήκεις στη ζώνη του ευρώ εγγυάται τη σταθερότητα των τιμών. «Θα αποτελούσε ντροπή εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε το ευρώ. Θα ήμουν πολύ ανήσυχος. Η κερδοσκοπία θα απελευθερωνόταν και η Ελλάδα θα έκανε ένα άλμα στο κενό. Και τότε δεν ξέρουμε τι θα μπορούσε να προκύψει», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Συνέντευξη του Εντ. Φέλπς δημοσιεύεται και στην εφημερίδα «Λ΄Εκο» με τίτλο «Το ευρώ θα επιβιώσει», όπου ο καθηγητής αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η κρίση στην Ελλάδα είναι αρνητική για την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά δεν είναι καταστροφική. Επισημαίνει, επίσης, ότι δεν προβλέπει ούτε κατάρρευση της Ελλάδας, ούτε κατάρρευση της ευρωζώνης. «Βέβαια υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος. Ίσως το σχέδιο διάσωσης δεν είναι αρκετό για να σώσει την Ελλάδα. Και ίσως οι επενδυτές να μην επιστρέψουν στην Ελλάδα. Ένα πράγμα όμως είναι σαφές: το πρόγραμμα που τέθηκε σε εφαρμογή από την Αθήνα για να μειώσει το έλλειμμά της, μου φαίνεται περισσότερο αναγκαίο από ποτέ», υποστηρίζει ο νομπελίστας καθηγητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου