Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

ΑΓΡΙΟΣ ΚΑΥΓΑΣ στην κυβέρνηση για την ΔΕΗ


Έβηξε ο Φωτόπουλος (πρόεδρος ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ) και έπαθαν πνευμονία…

Του Αριστοτέλη Βασιλάκη

Μετά τα «κακά ξεμπερδέματα» που είχε η κυβέρνηση εν μέσω θέρους με τους φορτηγατζήδες, κάποιοι φωστήρες στο Μαξίμου και στο Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισαν ν’ ανεβάσουν στην κορυφή της ατζέντας, το απείρως μεγαλύτερο ΚΑΙ σε οικονομικά μεγέθη, αλλά και όσον αφορά τις κοινωνικές προεκτάσεις, θέμα της ενέργειας και κατ’ επέκταση της ΔΕΗ, ενδεχομένως του μεγαλύτερου Ενεργειακού Οργανισμού στα Βαλκάνια…
Στην αρχή τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης μίλησαν για πώληση του 40% ολόκληρης της Επιχείρησης, ακολούθως διέρρευσαν ότι θα πουληθούν σε ιδιώτες λιγνιτικά εργοστάσια και υδροηλεκτρικά φράγματα και εσχάτως – μετά την σκληρή προληπτική αντίδραση – της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ – αποφάσισαν ότι δεν θα πουλήσουν.
Ο «πράσινος αρχισυνδικαλιστής, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κ. Νίκος Φωτόπουλος αποδείχτηκε κακός μπελάς για το Μαξίμου αλλά και την Ιπποκράτους, αφού κατάφερε ΜΟΝΟ με την αποστολή ενός γραπτού μηνύματος, από τις καλοκαιρινές του διακοπές, να δημιουργήσει εσωτερικές αναταράξεις και στην κυβέρνηση και στο κόμμα…
Βέβαια το παρασκήνιο είναι εντελώς διαφορετικό και σχετίζεται με τις εντελώς αντικρουόμενες απόψεις που υπάρχουν μέσα στην κυβέρνηση, τόσο για τα ενεργειακά, όσο και κατ’ επέκταση για το μέλλον της ΔΕΗ.
Είναι σαφές ότι υπάρχει μια ομάδα στην κυβέρνηση, που εκφράζεται κυρίως από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, η οποία με ασπίδα την «Τρόικα» (επί της ουσίας την Κομισιόν) και πρόσχημα τον υγιή ανταγωνισμό, «προτιμά» να παραδοθεί η ΔΕΗ σε ιδιώτες… Βέβαια στην Ελλάδα στο διηνεκές, ουδέποτε η απελευθέρωση των αγορών δεν οδήγησε σε μείωση τιμών… Αντιθέτως οδήγησε σε φαινόμενα κερδοσκοπίας των ισχυρών ιδιωτών… Και όταν μιλάμε για ενέργεια, δηλαδή το βασικότερο αγαθό για τον άνθρωπο μετά την τροπή, τότε καταλαβαίνουμε, τι κερδοσκοπία θα γίνει μέσω της κατακόρυφης αύξησης των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος, την οποία θέλουν και θα επιβάλλουν οι ιδιώτες…
Η ουσία είναι ότι καμία απολύτως σχέση και πουθενά στο Μνημόνιο δεν υπάρχει αναφορά για πωλήσεις Μονάδων της ΔΕΗ. Το θέμα των πωλήσεων Μονάδων τίθεται από «συγκεκριμένους κύκλους» μέσα από την ίδια τη χώρα εδώ και καιρό, από ιδιώτες που εποφθαλμιούν τον πλούτο που δημιούργησε η ΔΕΗ και θέλουν να τον αποκτήσουν για να κερδοσκοπούν μέσω των λογαριασμών 7.500.000 καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας. Η όποια πώληση Μονάδων της ΔΕΗ καμία απολύτως επίπτωση και σχέση δεν έχει με το Δημόσιο Χρέος της χώρας. Η ΔΕΗ αναπτύσσεται συνεχώς μόνη της και στηρίζεται στις δικές της οικονομικές δυνάμεις. Η πιστοληπτική της ικανότητα είναι πολύ υψηλή και πάντοτε προσέλκυε τις τράπεζες που ποτέ δεν είχαν πρόβλημα με τη ΔΕΗ.
Τα έσοδα που μπορεί να προκύψουν από την πώληση της Μονάδων της, θα εμφανισθούν ως «έκτακτα κέρδη» που μπορεί να διανεμηθούν στο σύνολό τους ή εν μέρει στους Μετόχους, από τους οποίους το Δημόσιο κατέχει το 51% και οι ιδιώτες το 49%.
Από την άλλη υπάρχει μια άλλη ομάδα μέσα στην κυβέρνηση, η οποία εκφράζεται κυρίως από την αρμόδια Υπουργό κ. Τίνα Μπιρμπίλη, αλλά και από την διοίκηση της ΔΕΗ προεξάρχοντος του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Ζερβού, που θέλουν να προσανατολίσουν το μέλλον του Ελληνικού Ενεργειακού γίγαντα, προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την πράσινη ανάπτυξη…
Αυτή την εποχή η ισορροπίες είναι πολύ λεπτές αφού η ΓΕΝΟΠ βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με την διοίκηση της ΔΕΗ και την αρμόδια Υπουργό, για πολλούς και διαφόρους λόγους, ωστόσο δεν θέλει με τίποτα να απεμπολήσει το εθνικό μας καύσιμο τον λιγνίτη, ο οποίος φτάνει και περισσεύει για να έχουμε σαν κράτος ενεργειακή επάρκεια για τα επόμενα 30 χρόνια…
Στο δια ταύτα κι επειδή τα συμφέροντα στην Ενέργεια είναι πολύ πιο ισχυρά και από την ίδια την Ελλάδα κι επειδή συνδέονται και με τα γεωστρατηγικά σχέδια των υπερδυνάμεων, η Κομισιόν θα ήθελε και στην ΔΕΗ, το μοντέλο που εφαρμόστηκε και στον ΟΤΕ… Δηλαδή την «Γερμανοποίηση» της… Αντιθέτως οι υπερατλαντικοί «σύμμαχοι» μας, προσπαθούν να ματαιώσουν με κάθε τρόπο το συγκεκριμένο σενάριο, γι’ αυτό και δεν πιέζουν «μέσω ΔΝΤ» για το ξεπούλημα της… Όπως καταλαβαίνετε οι ισορροπίες στο συγκεκριμένο θέμα είναι πολύ εύθραυστες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου