Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2011

H απελευθέρωση αύξησε την τιμή στο ρεύμα


του Αριστοτέλη Βασιλάκη

Μετά το πέρας της θερινής ραστώνης και του πάνδηλου αιτήματος όλων των εμπλεκομένων και μη κλάδων για ανακωχή, για να στηριχτεί η «βιομηχανία» της χώρας μας, που δεν είναι άλλη από τον τουρισμό, κυβέρνηση και «τρόικα» έχουν αποφασίσει να φέρουν στην κορυφή της ατζέντας, το θέμα της ενέργειας, το οποίο απ’ ότι φαίνεται ότι αποτελεί και το μεγαλύτερο στοίχημα της κυβέρνησης Παπανδρέου, αφού θα κληθεί να «διαχειριστεί» μια σειρά από αντικρουόμενα συμφέροντα που θα πρέπει να εξυπηρετήσει..

Σ αυτό το πλαίσιο ένα από τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μιλούν για πώληση υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ (καινούργιων κατά προτίμηση).

Ενδεικτικό για το ποιος είναι ο στόχος της Κομισιόν σε ότι αφορά τη ΔΕΗ και την Ενέργεια, είναι ότι υιοθετεί πλήρως τις απαιτήσεις των πολυεθνικών και εγχώριων ιδιωτικών κολοσσών που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια και απαιτούν, εκτός από την ιδιωτικοποίηση των μονάδων, να τους πουλήσει η ΔΕΗ «εικονική ισχύ», (εμπόριο με μεταπώληση ρεύματος της ΔΕΗ) δηλαδή να αγοράζουν ρεύμα (από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ) σε τιμή κόστους και να το πουλάνε με κέρδος!!! Για να έχουν όμως αρκετά κέρδη οι αεριτζήδες, βιομήχανοι της Ενέργειας, η κυβέρνηση και η Τρόικα θα προτείνουν νέες αυξήσεις του ρεύματος, κυρίως στα οικιακά τιμολόγια !!!

Και όλα αυτά στο όνομα της απελευθέρωσης της ενέργειας που όπως έλεγαν οι θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού, «ο ανταγωνισμός που θα δημιουργήσει θα ρίξει τις τιμές, θα ενισχύσει την ασφάλεια του ενεργειακού ανεφοδιασμού και θα συμβάλλει στο να υπάρχει καλύτερη ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών».

Για να δούμε όμως τι πρόσφερε ο ανταγωνισμός και η απελευθέρωση ενέργειας που στην Ελλάδα ξεκίνησε το 1999 με τη θέσπιση του νόμου 2773/1999 ο οποίος ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ και προέβλεπε την κατασκευή μονάδων παραγωγής ρεύματος από ιδιώτες με επιδότηση πάνω από 40% της επένδυσης (κάτι που δεν ισχύει για τη ΔΕΗ), την παροχή των δικτύων υψηλής τάσης της ΔΕΗ στους ιδιώτες για τη μεταφορά της παραγόμενης ισχύος, την απαγόρευση στη ΔΕΗ να κατασκευάσει καινούργιες μονάδες! Τον ίδιο χρόνο τους δίνεται σκανδαλωδώς το 49% της μετοχοποιημένης πλέον ΔΕΗ (για 600 δις δραχμές όταν τα περιουσιακά της στοιχεία εκτιμιόνταν στα 15 τρις δραχμές) και παίρνοντας επιπλέον δώρο, τα αποθεματικά του ασφαλιστικού των εργαζομένων της ΔΕΗ (γύρω στα 4,5 τρις δραχμές) που ήταν ενσωματωμένα στην περιουσία της ΔΕΗ. Έκτοτε έγιναν άλλοι δυο νόμοι για την απελευθέρωση (το 2003 και το 2005) και αλλεπάλληλες τροποποιήσεις και ενσωματώσεις οδηγιών της ΕΕ που ευνοούσαν προκλητικά το κεφάλαιο σε βάρος της Δημόσιας Επιχείρησης που πλήρωνε, ελέω κυβέρνησης και ΕΕ, με χρήματα του Ελληνικού λαού τα κέρδη των Ελλήνων βιομηχάνων που πλέον είχαν κάνει τραστ με ξένους ενεργειακούς κολοσσούς. Παρόλ’ αυτά και παρότι οι επίδοξοι επενδυτές στην ενέργεια ζήτησαν και πήραν άδειες ισχύος 6.000 MW τελικά μονάδες έκαναν μόνο οι ΕΛΠΕ, ΗΡΩΝ και Αλουμίνιον της Ελλάδας συνολικής ισχύος 800 MW με καύσιμο φυσικό αέριο και η προσφορά τους στην Εθνική Οικονομία ήταν να φεσώσουν τη ΔΕΗ με 100 εκ. Ευρώ ετησίως! Αυτό έγινε με το κόλπο της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) που σημαίνει ότι όταν υπάρχει ανάγκη για ρεύμα μπορούν να δίνουν στο σύστημα ακόμα και μονάδες που παράγουν πανάκριβα και τη διαφορά να την πληρώνει η ΔΕΗ. Με βάση αυτή τη ρύθμιση τα ΕΛΠΕ στα οποία μεγαλομέτοχος είναι ο Λάτσης και κατασκεύασαν μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 400 MW στη Θεσσαλονίκη με την Ιταλική EDISON έδινε τα προηγούμενα χρόνια στη ΔΕΗ το ρεύμα με 100 ευρώ ανά MW/h και προμηθευόταν ρεύμα από τη ΔΕΗ για τα διυλιστήρια που είναι ενεργοβόρα με 43 ευρώ ανά MW/h! Το ίδιο έκανε και ο Μυτιληναίος ο οποίος πήρε άδεια 300 MW αυτοπαραγωγού και έκανε μονάδα για να ηλεκτροδοτήσει το εργοστάσιό του Αλουμίνιο της Ελλάδας (ΑτΕ) αλλά τελικά την άλλαξε σε συμπαραγωγού για να δίνει και αυτός στη ΔΕΗ με 100 ευρώ και να αγοράζει για τις ανάγκες της ΑτΕ με 43 ευρώ. Έτσι δεν έπαιρναν μόνο τζάμπα το ρεύμα από τη ΔΕΗ αλλά έβαζαν και στην Τσέπη τους 100 εκ. Ευρώ το χρόνο, λεφτά που πλήρωσε ο ελληνικός λαός μέσα από τα ακριβά τιμολόγια!

Αξίζει όμως να δούμε τι έγινε με τις φθηνές τιμές που θα έφερνε η απελευθέρωση και ο ανταγωνισμός: Από το 2001 έως το 2009 τα οικιακά τιμολόγια αυξήθηκαν γύρω στο 50%! Μέσα σε 23 μήνες αυξήθηκαν κατά 23,4%! Και όλα αυτά γιατί πιέζουν οι ιδιώτες να ανεβούν οι τιμές ώστε να μπορούν να επενδύσουν με εξασφαλισμένα κέρδη. Ο δρόμος για την νέα αναδιάρθρωση των τιμολογίων άνοιξε περαιτέρω, με το «μνημόνιο» να απαιτεί διπλασιασμό των τιμών, για να κυλήσει «ομαλά» η απελευθέρωση της αγοράς! Σε ενάμιση μήνα, η ΡΑΕ καταθέτει εισήγηση για αυξήσεις 30-40% στο οικιακό τιμολόγιο από το Σεπτέμβρη. Οι αγρότες θα κληθούν να πληρώσουν κι αυτοί αύξηση 60%. Στην 3ετία 2010-2012, προβλέπονται κι άλλες αυξήσεις στο οικιακό τιμολόγιο: για κατανάλωση έως 800 KWh κατά 110%, από 801-1.600 KWh κατά 27%, από 1.601-2.000 KWh κατά 14,5%.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου