Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Τα τρία σενάρια για την επόμενη μέρα των εκλογών


του Αριστοτέλη Βασιλάκη

Μόλις πέντε ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου και θα λέγαμε πως βρισκόμαστε ενόψει των πιο «βουβών εκλογών», στην περίοδο της μεταπολίτευσης, όπως συνηθίζουν να λένε εδώ και χρόνια για κάθε εκλογική αναμέτρηση οι εκλογικοί αναλυτές των καφενείων και των κομματικών γραφείων. Αν εξαιρέσουμε τις εκλογές του 2000, οι οποίες ήταν οι πλέον αμφίρροπες, γεγονός που καταγράφηκε και στο αποτέλεσμα, σε όλες τις άλλες εκλογικές αναμετρήσεις, γνωρίζαμε εκ των προτέρων το νικητή. Ωστόσο το πιο σημαντικό είναι πως ενώ γνωρίζαμε το νικητή, συνακόλουθα γνωρίζαμε και την επόμενη μέρα των εκλογών. Δηλαδή ποιος θα αναλάμβανε τη διακυβέρνηση της χώρας.
Στις εκλογές της 6ης Μαΐου, λόγω της πρωτόγνωρης - για τις τελευταίες 3 γενιές Ελλήνων -οικονομικής κρίσης, ενώ γνωρίζουμε εκ των προτέρων το νικητή, δηλαδή τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά, εντούτοις λόγω της πολυδιάσπασης της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστερής πολυκατοικίας (αν θέλουμε να μιλήσουμε με πολιτικούς γεωγραφικούς όρους), δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να μας φέρει η επόμενη ημέρα των εκλογών, στη διακυβέρνηση της χώρας. Θα μας φέρει νέες εκλογές ή θα βρεθεί τρόπος να υπάρξει νέα συγκυβέρνηση, με άλλους ή και με τους ίδιους «μετόχους» της σημερινής.
Τις τελευταίες ημέρες οι δημοσκόποι, ακόμα και τα ΜΜΕ της διαπλοκής, έχουν κάνει μια εμφανέστατη κωλοτούμπα, η οποία δείχνει ξεκάθαρα τις τάσεις του εκλογικού σώματος. Η ΝΔ παραμένει πρώτο κόμμα. Τα ποσοστά της κυμαίνονται από 20 έως 30%!!! Η τόσο μεγάλη απόκλιση στα ποσοστά είναι προφανές πως οφείλεται σε σκοπιμότητες, τόσο των δημοσκόπων, όσο κι εκείνων που παραγγέλνουν τις δημοσκοπήσεις… Κι εκεί που θα περίμενε κανείς το ΠΑΣΟΚ ν’ ακολουθεί, έχοντας ως σύμμαχο το εμφανέστατο σκριν από το εκδοτικό και επιχειρηματικό κατεστημένο, βλέπουμε τους δημοσκόπους και τους καναλάρχες να μας βγάζουν δειλά δειλά προς τα έξω, τον Αλέξη Τσίπρα, ως σφήνα στο δίπολο!!! Οι καναλάρχες και οι δημοσκόποι συνηθίζουν να παίζουν τα «παιχνίδια συμφερόντων» τους κατά τη διάρκεια ολόκληρης της προεκλογικής περιόδου, ωστόσο την τελευταία εβδομάδα, πάντα προσπαθούν να διαφυλάξουν την αξιοπιστία τους.  Δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα όλες οι δημοσκοπήσεις να βγάζουν δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ κι εκείνοι να παρουσιάζουν το ΠΑΣΟΚ δεύτερο. Αυτό τους ξεφτιλίζει… Τους κλείνει το μαγαζί… Για να φτάσουμε στο δια ταύτα… Στα αστικά κέντρα το ΠΑΣΟΚ καταποντίζεται… Έρχεται «τριτοτέταρτο»… Ειδικά στο Λεκανοπέδιο η δύναμη του συρρικνώνεται ακόμα και σε μονοψήφια ποσοστά!!! Η μόνη ελπίδα του ΠΑΣΟΚ είναι η επαρχία… Το ίδιο συμβαίνει και με τη ΝΔ, ωστόσο εκείνη, παρά την πολυδιάσπαση και την αποσυσπείρωση, καταφέρνει να διατηρεί την πρωτιά της, βασικός και μοναδικός στόχος απ’ ότι φαίνεται, της ηγετικής της ομάδας… Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα; Τρία είναι τα σενάρια… Πιο πιθανό κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, λόγω του εκλογικού νόμου και των 50 επιπλέον εδρών για το πρώτο κόμμα… Δεύτερο πιο πιθανό σενάριο ΝΕΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. Σ’ αυτή την περίπτωση χάνει την πρωτοβουλία των κινήσεων η ΝΔ, αφού πάει αποδυναμωμένη κοινοβουλευτικά σε μια νέα διαπραγμάτευση συγκυβέρνησης!!! Τρίτο πιθανό σενάριο είναι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-ΔΗΜΑΡ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ… Αυτό το σενάριο, αλλάζει ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Ωστόσο φαντάζει στα μάτια μου ως η πιο δύσκολη περίπτωση, αφού βρίσκει ανυπέρβλητα εμπόδια στον «καπιταλιστικό κομουνισμό» του Περισσού…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου