Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Η δημαγωγία των Σόιμπλε και Μπαρόζο


του Αριστοτέλη Βασιλάκη

Οι εκλογές στην Ελλάδα και τη Γαλλία απέδειξαν ότι η πολιτική της άγριας λιτότητας δεν είναι μονόδρομος! Τ’ αποτελέσματα των εκλογών στην Αθήνα έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα καταδίκης των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας. Ακόμα πιο ηχηρό, αναμένεται να είναι το μήνυμα και στις επαναληπτικές εκλογές στην Ελλάδα.
Το Μνημόνιο αποτέλεσε θηλειά για τους Έλληνες και όχι ευλογία! Ευλογία ήταν για τους κερδοσκόπους και τους τραπεζίτες… Φυσικά και για το Βερολίνο… Μετά τις εκλογές σε Ελλάδα και Γαλλία, όλοι πλέον μιλούν για νέες ρυθμίσεις με αναπτυξιακό και κοινωνικό προσανατολισμό, σε παιδεία, υγεία, ενέργεια, τουρισμό, εξαγωγές. Όλοι μιλούν πλέον για φορολογικές ελαφρύνσεις, προκειμένου να γίνουν επενδύσεις στη χώρα μας!
Κι επειδή όλοι προσπαθούν να καταστήσουν τον Αλέξη Τσίπρα ως υπεύθυνο για όλα τα δεινά, από ιδρύσεως του Ελληνικού κράτους, βαπτίζοντας τον, ως έναν σύγχρονο δημαγωγό, τι άλλο θα μπορούσε να είναι, αν όχι υπέρτατη δημαγωγία, τα λόγια του Μπαρόζο ανήμερα της αναγγελίας των επαναληπτικών εκλογών στην Ελλάδα, που από τη μια δηλώνει το "σεβασμό του" προς την ελληνική Δημοκρατία και από την άλλη, ξεδιάντροπα, εξηγεί πως "έχουμε πλήρη επίγνωση των θυσιών που ζητάμε από τους Έλληνες, ξέρουμε ότι ζητάμε πολλά, όμως το πρόβλημα της Ελλάδας είναι αποτέλεσμα παλιών πολιτικών…"! Σαν να μην έφτανε ο κ. Μπαρόζο, έρχεται και ο θεματοφύλακας του γερμανικού “Ευρωπαϊσμού”, της πολιτικής την απόλυτης λιτότητας ("και όποιος αντέξει"), λαλίστατος Γερμανός δημαγωγός κ. Σόϊμπλε, ο οποίος επιμένει πως δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να μην υλοποιήσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της. Δηλαδή, τα Μνημόνια που γονατίζουν τη χώρα και διαρρηγνύουν τον κοινωνικό ιστό της.
Αμέριστη δημαγωγία ανακατεμένη με γερές δόσεις ψυχολογικής και οικονομικής τρομοκρατίας. Κατά πόσο ο κ. Σόιμπλε, ο κ. Μπαρόζο και άλλοι Ευρωπαίοι "πατέρες" σέβονται τη Δημοκρατία, φαίνεται από το γεγονός ότι κατ’ επανάληψη πριν τις εκλογές της 6ης Μαΐου, έκαναν ωμές παρεμβάσεις στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις της χώρας, με εμφανή στόχο να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, ο ελληνικός λαός, όχι μόνον τους γύρισε την πλάτη, αλλά όσο περισσότερο παρενέβαιναν, τόσο περισσότερο πείσμωνε εναντίον των πολιτικών χώρων που ταυτίστηκαν με τις πολιτικές Μέρκελ, Σαρκοζί, Σόϊμπλε. Ακόμα και σήμερα, εν όψει των επαναληπτικών εκλογών της 17ης Ιουνίου 2012, συνεχίζουν το ίδιο γαϊτανάκι των παρεμβάσεων στα εσωτερικά της Ελλάδας και στις δημοκρατικές διαδικασίες των εκλογών…
Άραγε όμως, είναι μονόδρομος αυτή η πολιτική, την οποία οι ίδιοι επέβαλαν στην Ελλάδα μέσω των εκπροσώπων της στην πολιτική τάξη της Αθήνας; Υπάρχουν πολλοί που έχουν τελείως άλλη προσέγγιση στο θέμα της κρίσης. Και απαντούν στο πλαστό δίλημμα-εκβιασμό των Μπαρόζο- Σόιμπλε και των ομοίων τους ότι οι επικείμενες εκλογές, θα είναι δημοψήφισμα για παραμονή ή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Οι εκλογές σε Ελλάδα και Γαλλία ήδη αποτέλεσαν δημοψήφισμα της σημερινής οικονομικής πολιτικής της Ευρώπης. Και στις δύο χώρες την πολιτική αυτή την απέρριψαν (καιρός ήταν), γράφει ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πωλ Κρούγκμαν. Αυτές οι εκλογές ίσως αποτελέσουν την έναρξη μιας εξέγερσης των Ευρωπαίων πολιτών κατά της αυστηρής λιτότητας και της συρρίκνωσης. Η Ελλάδα είναι το πείραμα, εκτιμά ο Κρούγκμαν.
H κοινή δήλωση Μέρκελ - Ολάντ ότι η Ελλάδα είναι και παραμένει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, δείχνει πως και στο Βερολίνο έχουν αρχίσει να νοιώθουν ότι η άτεγκτη στάση τους δεν προμηνύει τίποτα καλό για το μέλλον της ενιαίας Ευρώπης. Η λογιστική απολυτοποίηση αντιμετώπισης της κρίσης το μόνο αποτέλεσμα που έφερε, είναι να βαθύνει την κρίση, και να οδηγήσει σε ραγδαία αποσύνθεση του κοινωνικού ιστού των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Και το μέγεθος της αποτυχίας δεν μπορεί να το κρύψει ακόμα κι αυτός ο βασιλιά της βλοσυρότητας κ. Σόιμπλε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου