Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Οι πρόωρες εκλογές και η «δεξιά πολυκατοικία»

του Αριστοτέλη Βασιλάκη

Πόσος είναι ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης Παπανδρέου; Με βάση το ημερολόγιο, 2,5 ακόμη χρόνια. Με βάση τα πολιτικά και οικονομικά δεδομένα, ίσως λίγους μήνες!

Ο συλλογισμός είναι απλός: οι αποκλίσεις από το Μνημόνιο που υπέγραψε με Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ είναι σημαντικές, συνεπώς μέσα στο Φθινόπωρο θα απαιτηθούν νέα μέτρα αν δεν θέλουμε να κλείσει η στρόφιγγα του... δανεισμού και να οδηγηθεί η χώρα σε πτώχευση.

Διαθέτει η κυβέρνηση ικανό πολιτικό κεφάλαιο, ώστε να βγει στον κόσμο και να του πει ότι χρειάζονται και άλλα μέτρα; Ειδικά όταν στο τιμόνι του Υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται ο φιλόδοξος πολιτικά Βαγγέλης Βενιζέλος και όχι ο αναλώσιμος Γιώργος Παπακωνσταντίνου;

Είναι σαφές ότι δεν έχει τέτοιες αντοχές η κυβέρνηση. Ήδη ο Λοβέρδος άνοιξε την συζήτηση για πρόωρες εκλογές, αφού ο Αντώνης Σαμαράς δείχνει να μην τσιμπάει στα συνεχή «καλέσματα» για συναίνεση. Σ' αυτή την περίπτωση, λοιπόν, το μόνο που θα απομένει είναι η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές. Πότε; Το ένα σενάριο μιλάει για τον Οκτώβριο. Τα υπόλοιπα μιλούν για λίγο πιο μετά, προς την άνοιξη… Το αποτέλεσμα της κάλπης θα αναδείξουν πρώτο κόμμα τη ΝΔ, αλλά λογικά δεν θα δώσουν αυτοδυναμία στον Σαμαρά και θα αποδοκιμάσουν πλήρως τις επιλογές Παπανδρέου, οδηγώντας το κυβερνών κόμμα στην αναμενόμενη αλλαγή ηγεσίας.

Την πολιτική και επικοινωνιακή πρωτοβουλία των κινήσεων πλέον θα την έχει ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα κληθεί να βρει διόδους συνεργασίας, με άλλα κόμματα (Ντόρα – Καρατζαφέρη, ενδεχομένως και Κουβέλη;;;!!!) για να μπορέσει να οδηγήσει την χώρα στην επόμενη μέρα.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ενώ στην αρχή εμφανιζόταν «Πασοκικότερος» του ΠΑΣΟΚ, δημιουργώντας αναβρασμό μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος του κυρίως στην περιφέρεια, τους τελευταίους μήνες εμφανίζεται πιο διαλλακτικός και συναινετικός απέναντι στον Σαμαρά. Είναι σαφές ότι η βάση του ΛΑΟΣ στην συντριπτική του πλειοψηφία προέρχεται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας και στο πρόσφατο παρελθόν δεν έκρυβε την ενόχληση της για τις συνεχείς επιθέσεις του κ. Καρατζαφέρη σε βάρος της παράταξης που τον ανέθρεψε, την στιγμή μάλιστα που είχε γίνει το καλύτερο «δεκανίκι» του Παπανδρέου!!!

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης δείχνοντας γρήγορα πολιτικά αντανακλαστικά και βλέποντας ότι η μόνη ελπίδα συγκυβέρνησης (που είναι για εκείνον το ζητούμενο εδώ και χρόνια), θυμήθηκε ξανά την «δεξιά πολυκατοικία». Οπότε σε περίπτωση συγκυβέρνησης το σενάριο ΝΔ-ΛΑΟΣ, νομίζουμε ότι είναι πολύ πιθανό…

Από την άλλη η Ντόρα Μπακογιάννη επενδύει πολιτικά στη δημιουργία ενός νέου νεοφιλελεύθερου «μετώπου» (με το μανδύα του κεντρώου), το οποίο φιλοδοξεί στο άμεσο μέλλον να συγκεντρώσει στις τάξεις του όλους τους νεοφιλελεύθερους από τη Νέα Δημοκρατία και τους περισσότερους από τους εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ.

Το όραμα της Ντόρας, η οποία τον τελευταίο καιρό έχει προβεί σε εντυπωσιακό πολιτικό μπότοξ, φλερτάροντας εμφανώς με το ΠΑΣΟΚ κι ιδιαίτερα με το κομμάτι που έχει αυτοανακηρυχτεί ως δύναμη υπευθυνότητας, είναι η δημιουργία ενός μορφώματος ανάλογου με την Ένωση Κέντρου, στο οποίο θα συμμετέχουν πολλές συνιστώσες που αυτοπροσδιορίζονται «γεωγραφικά» στον «περίφημο πλέον» μεσαίο χώρο… Θα προσπαθήσει να μαζέψει στελέχη που «θρέφονται» με την μυρωδιά της εξουσίας και αρέσκονται στο να συμμετέχουν στα κέντρα αποφάσεων…

Σύνθημα της είναι η εναντίωση απέναντι στο «λαϊκισμό» και την «ανευθυνότητα» της Αριστεράς και της Λαϊκής Δεξιάς. Μ’ αυτό το σύνθημα πορεύτηκε και στην περίπτωση του Μνημονίου, μ’ αυτό το σύνθημα πορεύεται συνεχώς… Οπότε μια συμπαράταξη Σαμαρά με Μπακογιάννη, μάλλον δεν πρόκειται να την θαυμάσουμε…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου