Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

«Πάμε λουκέτο» με συναίνεση

του Αριστοτέλη Βασιλάκη

Προφανώς συγκυβέρνηση με εσωκομματικούς και εξωκομματικούς εκπροσώπους "κοτζαμπάσηδων" και "νταβατζήδων" είναι αδύνατο να συμβεί. Ακόμη κι αν συμφωνηθεί η πορεία της θα είναι προδιαγεγραμμένη. Η χώρα μας είναι καταδικασμένη να διοικείται από κατακερματισμένα προσωπικά, συνήθως παράνομα συμφέροντα. Μέχρι να κατακερματιστεί και η ίδια. Εφόσον 200 σχεδόν χρόνια δεν το κατάφερε κανείς, προφανώς η προσπάθεια ομογενοποίησης της χώρας (των φατριών δηλαδή που διοικούν) είναι μάταιη. Μόνη εξαίρεση στο παραπάνω οι χούντες που με την απειλή της βίας κατεύναζαν τα μίση και τα πάθη. Όπως όμως και κάθε υγιή φωνή. Στο προβοκατόρικο δίλλημα λοιπόν "ακυβερνησία ή χούντα" είναι άδικο να καλούμαστε να απαντήσουμε. Αν κανείς δεν είναι σε θέση, νόμιμα και δημοκρατικά να ΕΠΙΒΑΛΕΙ την απλή λογική και νομιμότητα, τότε ας το κλείσουμε το ρημάδι.

Οι πολιτικοί στην Ελλάδα και διεθνώς έχουν αποτύχει στη διαχείριση της κρίσης γιατί απλούστατα οι ίδιοι τη δημιούργησαν επιλέγοντας την κρατικίστικη λογική της δανεικής ευημερίας για τους πολίτες τους και δεύτερον δεν μπορούν να κατανοήσουν το πώς λειτουργεί το παγκοσμιοποιημένο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η διαφορά των δικών μας πολιτικών με τους υπολοίπους διεθνώς είναι ότι αυτοί κατάλαβαν την τύφλα τους και κάνουν ακριβώς μέσω πολιτικών αποφάσεων αυτά που τους είπαν οι τεχνοκράτες, ενώ οι δικοί μας τσακώνονται για το ποιός θα αποδείξει ότι είναι καλλίτερος στην τυφλόμυγα. Όταν λοιπόν τους ακούω ότι η κυβέρνηση εθνικής ανάγκης πρέπει να αποτελείται από πολιτικούς (εννοώντας αυτούς τους ίδιους που αποτελούν μέρος του προβλήματος) καταλαβαίνω πόσο άσχετοι παραμένουν. Καταλαβαίνω ότι αδυνατούν νοητικά να συλλάβουν ότι αυτοί δημιούργησαν το πρόβλημα και επομένως δεν μπορούν να αποτελούν τη λύση του προβλήματος. Το σύνταγμα δίνει την δυνατότητα όλη η κυβέρνηση να αποτελείται από εξωκοινοβουλευτικούς και το μόνο πράγμα που θα κάνει η βουλή θα είναι η εγγύηση της ομαλότητας και της κοινοβουλευτικής λειτουργίας της δημοκρατίας. Ας τολμήσουν λοιπόν να αποδεχθούν το λάθος τους για να μπορέσουν εν συνεχεία να το διορθώσουν.

Καταλήγοντας έχω τη φοβερή υπόνοια ότι οι ελληνική πολιτικο-οικονομική "ελίτ" έχει αποδεχτεί την ιδέα της χρεοκοπίας και κατά συνέπεια η κάθε τους κίνηση σκοπεύει στο να έχει ο καθένας τους την καλύτερη δυνατή τοποθέτηση στην μετέπειτα κατάσταση. Είναι ένα σενάριο που έχουμε δει στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης στη δεκαετία του 90.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου