Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Ενεργειακό πόκερ στην Ανατολική Μεσόγειο!!!


του Αριστοτέλη Βασιλάκη

Oι ενεργειακές ισορροπίες έχουν αλλάξει άρδην τα τελευταία δέκα χρόνια, μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, τη «νέα δυναμική» που ανέπτυξε η Ρωσία του Πούτιν, την άνοδο στην εξουσία στο Ιράν του Αχμαντινετζάντ, τις αλλαγές καθεστώτων σε Αίγυπτο και Λιβύη και τις εξελίξεις στη Συρία. Παράλληλα η Τουρκία αυτοαναβάθμισε το ρόλο της, παρουσιάζοντας μας το δόγμα Νταβούτογλου, ενώ η Ελλάδα αυτοπυροβολήθηκε και οδηγήθηκε σε χρεοκοπία.
Μέσα σε μια δεκαετία η περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής άλλαξε πολιτικά και οικονομικά. Και όλ’ αυτά έγιναν, επειδή αλλάζει συνεχώς ο ενεργειακός χάρτης της περιοχής.
Η οικονομική κρίση του 2008, απλά επιβράδυνε την σταθεροποίηση των τιμών πετρελαίου σε πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι.
Απ’ ότι φαίνεται οι μόνοι που αντιλήφθηκαν καλύτερα απ’ όλους τις εξελίξεις είναι τ’ αδέρφια μας οι Κύπριοι, οι οποίοι έχουν καταφέρει να τα έχουν καλά και με τις ΗΠΑ και με τη Ρωσία και με το Ισραήλ, στρατηγική συμμαχία που μέχρι πρότινος φάνταζε το λιγότερο σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Τα παράδειγμα της Κύπρου, φαίνεται ν’  ακολουθεί πλέον και η Ελλάδα. Εμείς από το 2009 και ύστερα κυρίως λόγω των εγκληματικών λαθών του Γιώργου Παπανδρέου και των κηπουρών του, γίναμε δέσμιοι του παραλογισμού της Μέρκελ, η οποία προσπαθεί να μας «σώσει» από την χρεοκοπία, στα πρόθυρα της οποίας μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια οι πολιτικές που η ίδια επέβαλε!!!
Είναι προφανές ότι στους οδικούς χάρτες συμφερόντων υπάρχουν πολλοί παράδρομοι. Θα πρέπει να είναι κάποιος αφελής αν πιστεύει ότι μπορεί να σπάσει τόσο εύκολα η προαιώνια συμμαχία ΗΠΑ-Ισραήλ. Ωστόσο κάποιες συγκυρίες και φυσικά η «αντικειμενική» ικανότητα του Πούτιν να συνδιαλέγεται ικανοποιητικά και με τον χειρότερο εχθρό του, αλλά και η χαρακτηριστική διπλωματική ευελιξία των Αμερικανών  έχουν οδηγήσει την αμερικάνικη και τη ρωσική διπλωματία, σε πρωτοφανή στα χρονικά συνεργασία.
Η Ελλάδα και η Κύπρος δυο μέλη της ΕΕ και το Ισραήλ, ψυχρός γείτονας μέχρι πρόσφατα, σήμερα πάνε να γίνουν προνομιακοί συνέταιροι, με τις ευλογίες του Ομπάμα και του Πούτιν!!! Η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνουν να μένουν πίσω, λόγω κυρίως του αρτηριοσκληρωτισμού της Μέρκελ και του μικρομεγαλισμού της Τουρκίας… Αν ο γάμος Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ επιτευχθεί δημιουργείται αυτόματα ένα ισχυρότατο ενεργειακό τρίγωνο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, το οποίο δικαίως θα μπορεί να καυχιέται ότι μπορεί να γίνει σημαντικός πόλος προμηθευτή και ν’ αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη στην Ευρώπη. Αυτό σε συνδυασμό με τον τεράστιο ενεργειακό πλούτο της Ρωσίας, την γεωπολιτική και γεωστρατηγική υπεροχή της Ρωσίας και την ικανότητα των Ελλήνων και Ισραηλινών σε Ναυτιλία και Εμπόριο, μπορεί ν’ αλλάξει άρδην τις γεωστρατηγικές ισορροπίες παγκοσμίως, αφού η Ευρώπη μοιάζει εγκλωβισμένη στην Γερμανική αυταρέσκεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου