Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Νέο Κουρδικό κράτος ετοιμάζουν οι Αμερικάνοι

του Αριστοτέλη Βασιλάκη

Τα παιχνίδια της Τουρκίας στη Συρία σε συνδυασμό με τον υπερφιλόδοξο «νεοοθωμανισμό» του Αχμέτ Νταβούτογλου, έχουν οδηγήσει την Τουρκία του Ερντογάν σε διπλωματικό και στρατηγικό αδιέξοδο. Είναι τόσο αντιφατική και δυσεξήγητη η στάση των γειτόνων μας, οι οποίοι έχουν φτάσει σε σημείο, να «χαρίζουν» χωρίς να το θέλουν απλόχερα διπλωματικό μαξιλάρι στον στριμωγμένο στα σχοινιά Σύρο ηγέτη Μπασάρ Αλ-Άσαντ , ο οποίος σε συνέντευξη του «άλλαξε το τροπάριο» και πλέον εξαπολύει μύδρους κατά της Άγκυρας την οποία κατηγορεί ως υπεύθυνη για το αιματοκύλισμα στη χώρα του.
«Οι πολιτικές που έχουν υιοθετηθεί από τους Τούρκους αξιωματούχους είναι αυτές που οδήγησαν στον σκοτωμό και στο αιματοκύλισμα τους πολίτες της Συρίας» ανέφερε ο Άσαντ, υπονοώντας βέβαια πως η συνέχιση της αντίστασης των αντικαθεστωτικών καθίσταται εφικτή μόνο και μόνο λόγω της ενίσχυσής τους με εφόδια και εκπαίδευση από την ασφαλή τους βάση στη Τουρκία.
Είναι σαφές πως η Σύρος πρόεδρος, ενώ μέχρι στιγμής κατηγορούσε γενικά τη Δύση για τη στάση απέναντι στο δράμα που εκτυλίσσεται στη χώρα του, τα τελευταία γεγονότα τον έχουν βοηθήσει ν’ αλλάξει τη ρητορική του και να έχει βάλει στο στόχαστρό του την Άγκυρα.
Αυτό φυσικά είναι ενδεικτικό πως ο Μπασάρ Αλ Άσαντ δεν αισθάνεται μόνος του. Δεν είναι τυχαίο πως στην ίδια συνέντευξη ο Άσαντ έπλεξε το εγκώμιο του Ιράν, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη Ρωσία.
Είναι ολοφάνερο πως η Άγκυρα κάνει ότι κάνει στο μέτωπο της Συρίας επιδιώκοντας να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα τρίτων, τους οποίους έχει ανάγκη ως προστάτες… Αυτό αποδεικνύει την ανασφάλεια των γειτόνων, οι οποίοι παρά τις μεγαλεπήβολες διακηρύξεις του δόγματος Νταβούτογλου περί μιας φοβερής και τρομερής κεντρικής και όχι περιφερειακής δύναμης στην Ευρώπη, στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο, στο Εύξεινο Πόντο, στην Καύκασο, την Κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο, εντούτοις γίνονται οικειοθελώς οι νεροκουβαλητές των συμφερόντων των ΗΠΑ και του Ισραήλ..
Η Τουρκία θέτει τις όποιες δυνατότητές της στην υπηρεσία των στρατηγικών προτεραιοτήτων άλλων μεγαλύτερων δυνάμεων, ξεχνώντας τον αυτόνομο ρόλο του δόγματος Νταβούτογλου…
Τι φοβάται πραγματικά η Τουρκία; Η επιρροή που ασκεί το ΡΚΚ στους Κούρδους της Συρίας προκαλεί σοβαρό προβληματισμό στην Άγκυρα, η οποία θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι με την καθοιονδήποτε τρόπο ανατροπή του Άσαντ, οι Κούρδοι της Συρίας θα ανακηρύξουν την αυτονομία τους, με αποτέλεσμα το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ίδια με το ΡΚΚ στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν, να αποκτήσει εφιαλτικές διαστάσεις. Βλέπουν οι γείτονες ότι η Συρία στην μετά Άσαντ εποχή θα γίνει νέο Ιράκ, κάτι που σημαίνει ότι ενισχύεται σε σημαντικό βαθμό το όραμα των Κούρδων να δημιουργήσουν ανεξάρτητο κράτος… Σε μια τέτοια περίπτωση η Τουρκία νοιώθει ότι έρχεται η σειρά της και προσπαθεί να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη … Αν χάσει κάτι εξ Ανατολών, να τα κερδίσει προς Δυσμάς… Είτε εδαφικά, είτε οικονομικά, ειδικά τώρα που διαφαίνεται ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν τον πρώτο λόγο στα πετρέλαια της Ελλάδας και της Κύπρου…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου