Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Δεν είναι πανάκεια οι αποκρατικοποιήσεις



 του Αριστοτέλη Βασιλάκη

Προσπαθούν εδώ και καιρό οι «δημοσιογραφικοί αχθοφόροι» επιχειρηματικών συμφερόντων να μας πείσουν για την αξία των αποκρατικοποιήσεων και πως ο συγκεκριμένος δρόμος αποτελεί ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ, ο οποίος μας μετατρέπει από μια ημιευρωπαϊκή μπανανία σε μια πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα….
Κι εντάξει να δεχτώ πως ορισμένοι Δημόσιοι Οργανισμοί, που βάζουν «χοντρά μέσα» το κράτος, καλό θα ήταν να δοθούν σε ιδιώτες, μήπως καταφέρουν εκείνοι – που πολύ αμφιβάλλω – με επένδυση ιδιωτικών κεφαλαίων και μια πιο σφιχτή οικονομική πολιτική να σώσουν την κατάσταση, εκεί που οι διορισμένες διοικήσεις από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ τα έκαναν ΜΠΑΧΑΛΟ με αλόγιστες σπατάλες στις δαπάνες και τις προμήθειες…
Όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις η άποψη μου είναι πως σε νευραλγικούς τομείς, όπως είναι η  Υγεία, η Άμυνα, οι Μεταφορές στην νησιωτική χώρα και φυσικά οι Τηλεπικοινωνίες και η Ενέργεια θα ΠΡΕΠΕΙ να συνεχίσει να υπάρχει κρατική παρέμβαση. Για παράδειγμα με την ιδιωτική Ολυμπιακή στην Σάμο πηγαίνεις με 300€ με επιστροφή!!!! Στο Λονδίνο σου έρχεται πολύ φθηνότερα… Όσο ήταν δυο εταιρίες που πήγαιναν στο νησί το εισιτήριο ήταν σχεδόν στο μισό. Όταν η Ε.Ε. τους απέκλεισε την συγχώνευση, αυτοί μοίρασαν τους προορισμούς και συγχωνεύτηκαν στην πράξη... Άρα στην Σάμο μόνο Ολυμπιακή... Μονοπώλιο και 300€!!!
Επειδή οι θιασώτες των αποκρατικοποιήσεων φέρνουν πολύ συχνά τον ΟΤΕ, σαν πετυχημένο παράδειγμα,  έχουμε μια σειρά από ενστάσεις, οι οποίες είναι προϊόν ρεπορτάζ και όχι αντιφιλελεύθερη ρητορεία. Ο ΟΤΕ της «σοβιετικής» πασοκικής περιόδου ήταν όντως ένα διεφθαρμένο μαγαζί που έδινε τις δουλειές στον Κόκκαλη, είχε πληθώρα τεμπέληδων και διεφθαρμένων υπαλλήλων, αλλά «όταν ήθελε» το μαγαζί αποδεικνυόταν υπερσύγχρονο σε αποτελεσματικότητα.
Ο σημερινός ΟΤΕ αντικατέστησε τον Κόκκαλη με άλλους...εθνικούς προμηθευτές (HUAWEI, την CISCO και την alcatel). Δηλαδή άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς.
Είχε 400 ανακαινισμένα ΟΤΕshops, αλλά θεώρησε η ηγεσία του "σωστή" την αγορά του Γερμανού για 1.2 δις!!! Ούτε μύτη δεν άνοιξε όμως γι αυτήν την αγορά!!!
Ενώ είχε πλήθος κτιρίων για να στεγάσει την Cosmote, έκανε σύμβαση με τον...Μπόμπολα για να νοικιάσει ένα τεράστιο κτίριο στην Κάντζα για 30 χρόνια (!!!). Ποιος υπέγραψε άραγε τέτοιες συμβάσεις; Τι ουσιαστική διαφορά λοιπόν έχει ο σημερινός ΟΤΕ με τον πασοκικό του 1985;
Το ότι απαντά κάποιος στο call center και δίνει ονοματεπώνυμο; Καλό αυτό αλλά αν δεν μου δίνει απάντηση για το πότε θα μπει η γραμμή μου (ακόμα και 20 μέρες μετά την αίτηση), αυτό δεν είναι βελτίωση των υπηρεσιών!!! Είναι σαφώς το ίδιο και χειρότερα από παλιά! Τα τελευταία 6 χρόνια το μαγαζί έγινε 20 φορές πιο γραφειοκρατικό!!! Παραγγέλνεις μια γραμμή για την εταιρία σου και σου έρχεται μετά από ένα μήνα. Αυτά δεν γίνονταν ούτε το 1985!!
Ήδη ακούγεται πολύ έντονα στον Οργανισμό πως μέσα στα επόμενα 2 χρόνια οι Γερμανοί θα φύγουν "νύχτα" !!! Καθόλου περίεργο… Μήπως δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο; Πολυεθνικές να έρχονται να μας πουλήσουν – και καλά – την τεχνογνωσία τους και στην πορεία να αποδεικνύονται πολλοί χειρότεροι «αρπακολατζήδες» από εμάς…
Κλείνοντας θέλω να πω, πως οποιαδήποτε προσπάθεια για ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων εισηγμένων δημόσιων επιχειρήσεων, όπως ο ΟΠΑΠ και η ΔΕΗ, θα είναι ΕΓΚΛΗΜΑ, χειρότερο και από την «πτώχευση» του ΓΑΠ και του ΠΑΠΑΚ!!! Ήδη μέχρι σήμερα γίνεται το ΕΓΚΛΗΜΑ χρήματα από περικοπές μισθών υπαλλήλων, να πηγαίνουν σε ιδιώτες μέτοχους!!!!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου