Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Έρχεται… συνεκμετάλλευση

του Αριστοτέλη Βασιλάκη
telisvas@tellas.gr

«Πίτα» 9 τρις εκατομμυρίων δολαρίων με… μπόλικο πετρέλαιο από τα βάθη του Αιγαίου ετοιμάζονται να αποσπάσουν οι Τούρκοι υπό τις ευλογίες των Αμερικανών! Με την Ελλάδα να βρίσκεται πεσμένη στο καναβάτσο από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, τόσο οι γείτονες μας, όσο και ο «Υπερατλαντικός» προστάτης μας, ζητούν επιτακτικά ν’ ανοίξουν οι πόρτες της χώρας μας στην Τουρκία για να συνεκμεταλλευτούμε τον μαύρο χρυσό που κρύβει στα έγκατα του το Αιγαίο.
Κάπως έτσι σχεδιάζεται να λυθούν όλα τα επιμέρους ζητήματα που έχουν προκύψει στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως είναι αυτό της υφαλοκρηπίδας, των χωρικών υδάτων και κάπως έτσι θα μας «τελειώσουν» και τα casus belli.
Η φόρμουλα για τη συνεκμετάλλευση του πετρελαίου έχει ήδη «βρεθεί». 25% από τα έσοδα στην Ελλάδα. 25% στην Τουρκία και 50% σε ένα αμερικανικό κονσόρτσιουμ το οποίο μαζί με Έλληνες εφοπλιστές θα αναλάβει την εξόρυξη του μαύρου χρυσού. Έχουν μάλιστα αγοράσει ήδη τα πρώτα 17 γεωτρύπανα.
Μάλιστα μόλις χτες η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» αποκάλυψε ότι η Τουρκία επιχείρησε να ανοίξει μυστικό δίαυλο διαλόγου με την Ελλάδα για το Αιγαίο - ανεξάρτητο από τις διερευνητικές επαφές - για τα αεροναυτικά θέματα. Η Άγκυρα πρότεινε μυστική διαπραγμάτευση για τη μείωση της έντασης στον αέρα και υπέβαλε προτάσεις που επιχειρούν να μετατρέψουν το Αιγαίο σε ουδέτερη ζώνη. Η εφημερίδα γράφει ότι οι συνομιλίες «πάγωσαν» με εντολή του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ωστόσο η έλευση στην Ελλάδα του Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να ανοίξει εκ νέου τον διάλογο για μια ενδεχόμενη συνδιαχείριση στο Αιγαίο, η οποία έχει προφανέστατο στόχο την συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου.
Κι εδώ γεννάται ένα πολύ σημαντικό δίλλημα… Τι είναι προτιμότερο; Να κρατάς στα χέρια σου έναν ανεκμετάλλευτο εθνικό πλούτο, ή τον μοιράζεσαι με άλλους αποκομίζοντας πολύ σημαντικά οικονομικά οφέλη; Επίσης προκύπτει ένα ακόμα σημαντικότερο ερώτημα… Αν η Ελλάδα συνεκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα πετρελαίου στο Αιγαίο, τα χρήματα θα πάνε για την ανάπτυξη της χώρας και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων της ή θα μπουν στις τσέπες 5 μεγάλων οικογενειών και θα ταϊστεί περαιτέρω το σάπιο πολιτικό σύστημα;

1 σχόλιο:

  1. Με τα ορυκτά πλούτη της Ελληνικής κρατικής γης που ανήκουν σε όλους μας, ο καθένας μας θα μπορούσε να ζήσει αυτοκρατορικά, χωρίς να εργάζεται για χίλια χρόνια μιας και το μερίδιό μας ανέρχεται σε 1.000.000.000 ευρώ.Ομως η ολιγαρχία τα παίρνει όλα για να ξεχωρίζει όπως τονίζουν η λέξη ευτυχία από τη δυστυχία.Αν δεν τ'άρπαζαν όλα να μας κρατήσουν εξαθλιωμένους και δυστυχισμένους πως θα ξεχώριζαν ότι αυτοί είναι οι ευτυχισμένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή