Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Ενεργειακός ντίλερ ο Μπορίσοφ;

Για πολλοστή φορά την Δευτέρα έδωσε «οριστικό τέλος» στα σχέδια για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «24 Ώρες», δύο μέρες πριν από την επίσημη επίσκεψη του Κάρολου Παπούλια στην Βουλγαρία. Η δήλωση Μπορίσοφ σύμφωνα με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ της στήλης εκλαμβάνεται ως προσπάθεια πίεσης προς την Ρωσική και την Ελληνική πλευρά, για να μπει και η αμερικανική CEVRON στο παιχνίδι…
Από την πλευρά του ο ίδιος ο (Ρώσος πρωθυπουργός) Βλαντιμίρ Πούτιν ξέκοψε τον βήχα στον Βούλγαρο ομόλογο του δηλώνοντας: «καταλαβαίνω τις ανησυχίες του συναδέλφου (του κ. Μπορίσοφ) στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος». Εμείς έχουμε άλλα σχέδια και θα δουλεύουμε (πάνω σ' αυτά)».
Πριν ένα μήνα η «φιλοαμερικανική» κυβέρνηση της Βουλγαρίας του Μπόικο Μπόρισοφ προεξοφλούσε με δήλωση του ηγέτη της, την κατάρρευση των σχεδίων για την κατασκευή του αγωγού «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη», απαντώντας κατ' αυτό τον τρόπο στην κοινή στάση Ελλάδας και Ρωσίας, όπως αυτή είχε εκφραστεί από τις δηλώσεις της Τίνας Μπιρμπίλη και του Ρώσου ομολόγου της, Σεργκέι Σμάτκο.
O πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπ. Μπόρισοφ είχε δηλώσει κυνικά ότι «Θα είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί το σχέδιο, τουλάχιστον πριν γίνουν γνωστά τα συμπεράσματα της διεθνούς περιβαλλοντικής μελέτης για τον αγωγό», προσθέτοντας προκλητικά ότι «τα συμπεράσματα της μελέτης θα είναι αρνητικά».
Υποστήριξε ότι «η Μαύρη Θάλασσα είναι άγρια, ενώ μια ενδεχόμενη διαρροή πετρελαίου μπορεί να αποβεί μοιραίο χτύπημα για τον βουλγάρικο τουρισμό». Η στάση του Μπορίσοφ ήταν περίεργη μέχρι ... παρεξήγησης. Έμοιαζε περισσότερο με δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου που «ήθελε κάτι» για ν’ αλλάξει στάση... Χωρίς να υπολογίζει τις ρήτρες που θα πληρώσει η Βουλγαρία, αλλά και την ζημιά που θα υποστεί η χώρα του.
Την προτροπή οι αγωγοί μεταφοράς ενέργειας South Stream και Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης να ολοκληρωθούν σύντομα εξέφρασε από τη Σόφια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας. Στην αντιφώνησή του προς τον κ. Παρβάνοφ, στο πλαίσιο του επίσημου δείπνου που παρέθεσε ο Βούλγαρος πρόεδρος προς τιμήν του κ. Παπούλια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε την εντυπωσιακή πρόοδο στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και στάθηκε στον τομέα της ενέργειας, για τον οποίο, όπως επισήμανε, «η Ελλάδα και η Βουλγαρία έχουν δρομολογήσει μια αμοιβαίως επωφελή συνεργασία». «Ελπίζω τα σχέδια και τα όνειρά μας να γίνουν σύντομα πραγματικότητα», πρόσθεσε ο κ. Παπούλιας, ο οποίος μίλησε για «στοίχημα ορατό και εφικτό στο άμεσο μέλλον, με αδιαμφισβήτητα πολιτικά και οικονομικά οφέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου