Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Χρειάζεται νέα μικρομεσαία τάξη

Τα νέα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση για να μπορέσει να λάβει την τρίτη δόση του δανείου από την τρόικα αναμένεται να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στην αγορά και ιδιαίτερα στους μικρομεσαίους. Το «σπιράλ του τρόμου» όπως πολύ εύστοχα το έχουν χαρακτηρίσει όλοι οι μεγάλοι οικονομολόγοι του εξωτερικού θα βυθίσουν την χώρα σε μια πρωτοφανή ύφεση, από την οποία πολύ δύσκολα θα μπορέσει να βγει η χώρα τα επόμενα 10 χρόνια.
Παράλληλα πάρτι κερδοσκοπίας έχουν «στήσει» μεγάλοι πολυεθνικοί «γίγαντες» στην Ελλάδα πάνω στις πλάτες των καταναλωτών. Οι ίδιες εταιρείες που δραστηριοποιούνται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες πωλούν τα ίδια προϊόντα ακόμη και σε πολλαπλάσιες τιμές, βάζοντας φωτιά στον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Η μεταπολίτευση στηρίχτηκε στο οικονομικό μοντέλο της μικρής ιδιοκτησίας. Αυτό για μια μεγάλη περίοδο πέτυχε. Κατά τη διαδικασία όμως δημιουργίας αυτής της μεσαίας τάξης υπήρξαν και πολλές αρνητικές επιδράσεις. Κυρίως οικονομικές αφού δημιουργήθηκε μεγάλη παραοικονομία), αλλά και πολιτικές αφού τροφοδοτήθηκε μεγάλος λαϊκισμός. Παρ’ όλα αυτά όμως ο δυναμισμός αυτής της αναδυόμενης μεσαίας τάξης δημιούργησε ανάπτυξη. Στρεβλή -κρίνοντας εκ του αποτελέσματος- αλλά πάντως ανάπτυξη.
Αυτό το μοντέλο έφτασε στα όριά του. Κατ’ αρχήν οικονομικά. Μέχρι σήμερα ένα μαγαζί συντηρούσε δύο τουλάχιστον οικογένειες. Μία εκείνου που το δούλευε και μία εκείνου που το νοίκιαζε. Αναπτύχθηκε μια ολόκληρη αγορά αέρα με τελικό πληρωτή τον καταναλωτή και το κράτος. Ένα μικρό μαγαζί για να «τα βγάλει πέρα» (σύμφωνα με τα ελληνικά πρότυπα) έπρεπε και να πουλά με υψηλότατο ποσοστό κέρδους και να αποφεύγει να πληρώνει φόρους, εισφορές κ.λπ. Στην ουσία η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δημιούργησε μια τεράστια φούσκα, η οποία τώρα, λόγω της κρίσης, σκάει και τα λουκέτα στους εμπορικούς δρόμους πληθαίνουν.
Στο δια ταύτα χρειαζόμαστε μια νέα μεσαία τάξη που μπορεί να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά ενός νέου αναπτυξιακού άλματος της χώρας. Χρειαζόμαστε μια νέα γενιά μικρομεσαίων με εντελώς διαφορετική νοοτροπία.

1 σχόλιο:

  1. Άρτεμις: Εδώ κάνεται λάθος, διότι το μικρό μαγαζί άρχισε να έχει πρόβλημα από τότε πού αναπτύχθηκε το λαθραίο εμπόριο που συντηρούν οι λαθρομετανάστες και που καμία κυβέρνηση δεν καταπολέμησε. Πωλούν αναιδώς την πραμάτια τους σε όλη την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα σε κεντρικά σημεία καταστρέφοντας τα μικρά καταστήματα.
    Πηγαίνεται μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά, κάνεται και μία βόλτα στις λαικές αγορές. Πουλούν τα πάντα, όλων των ειδών τις πραμάτιες. Από αυτά τα προιόντα το κράτος δεν εισέπραξε ούτε δασμούς, ούτε ΦΠΑ, ούτε φόρο εισοδήματος.
    Και το τραγικό, όλα αυτά τα χρήματα που κερδίζουν δεν τα απορροφά τουλάχιστον η Ελληνική αγορά. Φεύγουν στο εξωτερικό χωρίς κανένα έλεγχο στις πατρίδες των λαθρομεταναστών. Από ότι ακούω έχουμε 1.000.000 λαθρομετανάστες.
    Αν οι μισοί από αυτούς κάνουν λαθραίο εμπόριο, τελείωσε το υγειές εμπόριο των μικρών καταστημάτων.
    Τουλάχιστον η κάποια φοροδιαφυγή του Έλληνα δεν δημιουργεί κέρδη που φεύγουν στο εξωτερικό. Τα χρήματα ανακυκλώνοντε εντός Έλλάδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή