Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Ναι μεν, αλλά…

Αριστοτέλης Βασιλάκης
Η διερεύνηση των διαφόρων σκανδάλων πρέπει να προχωρήσει και να φτάσει έως το τέλος. Αυτό περιμένει ο Έλληνας πολίτης, ο οποίος δικαιολογημένα δυσφορεί καθώς διαχρονικά βλέπει τους ενόχους να μην τιμωρούνται, ενώ αντιθέτως διαπιστώνει πως οι μηχανισμοί ελέγχου των πολιτικών σπανίως λειτουργούν αποτελεσματικά.

Ωστόσο είναι σαφές ότι η σκανδαλολογία δεν μπορεί να κυριαρχεί αποκλειστικά στον δημόσιο διάλογο. Η αντιπαράθεση παίρνει τέτοιες διαστάσεις ώστε να διαμορφώνεται μια πόλωση, η οποία σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί την επί της ουσίας δημοκρατική αντιπαράθεση, που είναι αναγκαία στο βαθμό που αποτελεί στοιχείο της δημοκρατικής λειτουργίας.

Πολλές φορές η αντιπαράθεση γίνεται ψευδεπίγραφα, γίνεται σε ένα επίπεδο το οποίο δεν αφορά την ουσία των ζητημάτων. Υφίσταται θέμα διερεύνησης των υποθέσεων που ονομάζουμε σκάνδαλα. Υπάρχει μια λειτουργία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία εξ αντικειμένου είναι εκτός του συνταγματικού πλαισίου.

Αλλά από εκεί και πέρα, υπάρχει ένα άλλο στοιχείο που προσδιορίζει την περίοδο αυτή την πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στα δύο κόμματα, τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ
Υπάρχει ένα ζήτημα διαφάνειας και διαχείρισης του δημοσίου χρήματος. Ένα ζήτημα το οποίο δεν εμφανίζεται την τελευταία περίοδο, είναι διαχρονικό…

Οι περισσότεροι έχουν την αίσθηση ότι η συγκεκριμένη αντιπαράθεση γίνεται για να αποφύγουν και τα δύο μεγάλα κόμματα, να μιλήσουν επί της ουσίας για τη μείζονα δημοσιονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, για την οποία ευθύνονται αποκλειστικά…

Τα σκάνδαλα πρέπει να πάρουν τον θεσμικό δρόμο της διερεύνησής τους και της καταδίκης των υπευθύνων. Ωστόσο πριν και πάνω από τα σκάνδαλα οι πάντες πρέπει να επικεντρωθούν στο πώς θα βγει η χώρα από τη σημερινή κρίση. Αυτό είναι το χρέος τους απέναντι στην λαό που τους ψηφίζει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου