Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

ΤΡΟΠΟΙ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ

•Να είστε σιωπηλοί
Η μεγαλύτερη δύναμη είναι η δύναμη της σιωπής και ο ουσιαστικός εαυτός είναι σιωπηλός.
Δυστυχώς, η νοητική μας οθόνη είναι συνήθως γεμάτη από επαναλήψεις επί επαναλήψεων του παρελθόντος ή προβολές των πιθανών μελλούμενων.
Η καρδιά μας όμως περιμένει υπομονετικά να μας μιλήσει για σοφά και όμορφα πράγματα αλλά δεν μπορεί να εισακουστεί. Και ο λόγος είναι ο θόρυβος που δημιουργείται από τις σκέψεις.
Είναι αναγκαίο λοιπόν να μιλάει κανείς κατά μέσο όρο λιγότερο στην καθημερινή ζωή. Όταν καταφέρει κανείς να μιλάει λιγότερο, να μιλάει ήπια και να μιλάει αργά, ο νους θα κάνει το ίδιο στις συζητήσεις με τον εαυτό σας.


•Όλος ο πόνος και όλη η θλίψη έχουν την ίδια αιτία, την προσκόλληση.

Χρειάζεται κανείς να μην μένει προσκολλημένος σε τίποτα να αποδεσμευτεί.
Παρατηρείστε πως τα πάντα έρχονται και παρέρχονται. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσει ένα άτομο να εγκαταλείπει τα πάντα. Όλα όσα έχετε τώρα, όλα όσα υπάρχουν στη ζωή σας σήμερα έχουν δοθεί για να τα χρησιμοποιήσετε για κάποιον συγκεκριμένο σκοπό, αλλά όχι για να γαντζώνεστε πάνω τους γιατί τότε δημιουργείται φόβος. Ο φόβος είναι άγχος, ο φόβος είναι πόνος. Ο φόβος έχει τις ρίζες του στην προσκόλληση, στην νοητική δέσμευση πάνω σε κάτι ή σε κάποιον.
Αν δεν αποδεσμευτεί κανείς τότε τίποτα καινούργιο δεν μπορεί να εμφανιστεί. Αν το νερό δεν φύγει από το ποτήρι, δεν θα υπάρξει χώρος για φρέσκο νερό.


•Ο εσωτερικός δάσκαλος σας είναι πάντοτε διαθέσιμος για εσάς.

Ως ανθρώπινα όντα, έχουμε ένα κοινό χαρακτηριστικό, είμαστε όλοι μοναδικοί! Ο καθένας μας είναι μια συνειδητή ύπαρξη σε ανθρώπινη μορφή. Έχουμε έμφυτη γνώση του ποιοι είμαστε πραγματικά και τι είναι σωστό στα αλήθεια. Όμως η εξωτερικά εστιασμένη μάθηση, εμπειρία και δημιουργία μας αποσυνδέουν από τη φωνή της αλήθειας μέσα μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την τάση να αγνοούν τη φωνή αυτή, και μερικές φορές να την καταπνίγουν ηθελημένα. Όμως κάθε φορά που την αγνοεί κανείς, την καταπιέζει ή την καταπνίγετε, το μόνο που καταφέρνει είναι να πληγώνει τον εαυτό του και στο τέλος ο πόνος αυτό θα αναδυθεί ως αρνητικά συναισθήματα ή ως δυσλειτουργική συμπεριφορά. Χρειάζεται λοιπόν να συμβουλεύεται κανείς τη φωνή της σοφίας του.

•Να αποδέχεστε τα πάντα

Μην αντιστέκεστε σε τίποτα γιατί το μόνο που πετυχαίνει η αντίσταση είναι να ενισχύσει αυτά, στα οποία αντιστέκεστε και να παρατείνει τη μάχη.
Έχετε παρατηρήσει ότι η αντίσταση οδηγεί στην επιμονή;
Ότι κι αν είναι αυτό στο οποίο αντιστέκεστε ή το όποιο αντικρούετε, εκείνο απλούστατα επιμένει και αντιστέκεται με την ίδια δύναμη. Όλα αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι έχουμε την υποσυνείδητη πεποίθηση πως ο κόσμος πρέπει να ακολουθεί το δικό μας ρυθμό και όταν δεν γίνεται αυτό, τότε ο θυμός μας μετατρέπεται σε ακόμα μεγαλύτερη αντίσταση.
Από την άλλη πλευρά αν θέλετε να έχετε την ικανότητα να επηρεάζετε τους ανθρώπους και τις καταστάσεις, τότε να αρχίζετε πάντοτε δείχνοντας αποδοχή.


•Γνωρίστε τον εαυτό σας

Αυτογνωσία σημαίνει να έχει κανείς επίγνωση της αληθινής του ταυτότητας, της αληθινής του φύσης και του αληθινού σκοπού.
Η καθημερινή γλώσσα του κόσμου είναι η γλώσσα των ετικετών. Όμως κανείς δεν μας διδάσκει την αξία του να γνωρίσουμε τον εαυτό μας. Γιαυτό δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι όσοι μας περιτριγυρίζουν συχνά μας ξέρουν καλύτερα από όσο ξέρουμε εμείς τον εαυτό μας.
Ο τρόπος που αντιλαμβάνεστε τον εαυτό σας επηρεάζει ριζικά τον τρόπο που βλέπετε τον κόσμο, το τι πιστεύετε για τον κόσμο και άρα το τι δίνετε στον κόσμο. Επιπλέον, αυτό που δίνετε στον κόσμο, είναι αυτό που στη συνέχεια σας επιστρέφεται από αυτόν.


•Μεταβιβάστε

Τα πάντα έρχονται και παρέρχονται, ο σκοπός είναι να τα χρησιμοποιήσετε, όχι να τα κρατήσετε στην κατοχή σας. Λέγοντας τα πάντα δεν εννοούμε μόνο τα υλικά πράγματα, αλλά την σοφία, τις ιδέες ακόμα και τις ευκαιρίες, όλα αυτά έρχονται στα χέρια μας ώστε όταν έρθει η σωστή στιγμή να μπορέσουμε να τα μεταβιβάσουμε. Αυτό αποκαλείται ροή. Η επίγνωση της ροής σημαίνει να έχουμε επίγνωση ότι το ποτάμι της ζωής κυλάει προς το μέρος μας κάθε στιγμή.
Το να είμαστε μέσα στη ροή, σημαίνει να επιτρέπουμε σε ότι έρχεται, να συνεχίσει να κινείται ελεύθερα χωρίς να επηρεαζόμαστε ή να γαντζωνόμαστε από αυτό με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.



ΕΙΡΗΝΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΑΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου