Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Ο Πάνος, ο Αλέξης και οι «πρώην Νεοδημοκράτες»


του Αριστοτέλη Βασιλάκη

Η δημιουργία κόμματος από τον Πάνο Καμμένο, έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα και νέους συσχετισμούς στο πολιτικό σκηνικό. Το κατεστημένο στην προσπάθεια του να διασώσει τα «κεκτημένα» της μεταπολίτευσης, αναλύει τις τάσεις του εκλογικού σώματος με τους γνωστούς «γεωγραφικούς προσδιορισμούς», διαχωρίζοντας τους Έλληνες σε Αριστερούς, Δεξιούς και Κεντρώους.
Μόνο που αυτό το «παραμύθι» έχει τελειώσει εδώ και καιρό. Βέβαια υπάρχουν κάποιες αγκυλώσεις ακόμα και σήμερα, ωστόσο οι κομματικές συνειδήσεις των Ελλήνων, έτσι όπως τις βιώσαμε τα τελευταία 30 χρόνια, παρουσιάζονται πιο χαλαρές από ποτέ.
Στην Ελλάδα αυτή την εποχή, υπάρχουν δύο «κόμματα». Οι Μνημονιακοί και οι Αντιμνημονιακοί. Με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Πάνο Καμμένο και το ΚΚΕ να συγκροτούν την πρώτη ομάδα και το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και την Ντόρα Μπακογιάννη να συγκροτούν τη δεύτερη. Υπάρχει βέβαια και ο «μεσαίος χώρος», δηλαδή εκείνοι που πατάνε και στις δύο βάρκες, με τον Φώτη Κουβέλη και τον Γιώργο Καρατζαφέρη να δηλώνουν μεν αντίθετοι του Μνημονίου, αλλά θετικοί στο ενδεχόμενο να μετέχουν σε μια συγκυβέρνηση, στην οποία αναγκαστικά θα συνεργαστούν με Μνημονιακές δυνάμεις.
Η δημιουργία κόμματος από τον Πάνο Καμμένο, σαφέστατα δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά, αφού δίνει «συγγενή» - με βάση τα παλιά δεδομένα - αντιμνημονιακή διέξοδο στη βάση της ΝΔ. Παράλληλα μειώνει κατά πολύ τις διαρροές από τη ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ!!!! Ναι καλά διαβάζετε… Μέχρι πρότινος πολλοί απλοί Νεοδημοκράτες πικραμένοι από την αλλαγή στάσης του Αντώνη Σαμαρά, «φλέρταραν» με την Ανανεωτική Αριστερά, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια κατάφερε να αρθρώσει τον πιο πειστικό Αντιμνημονιακό λόγο, γεγονός που πέρασε στην κοινωνία, παρά το γεγονός ότι οι καναλάρχες και οι δημοσκόποι του κατεστημένου προσπάθησαν με κάθε τρόπο να απομειώσουν τη δυναμική του Αλέξη Τσίπρα. Τώρα βέβαια με την ίδρυση του κόμματος του Πάνου Καμμένου αυτές οι διαρροές μειώθηκαν κατά πολύ, αφού ο Πάνος πολύ εύστοχα περνάει στο υποσυνείδητο του «μέσου δεξιού», εκτός από την «πατριωτική» - δηλαδή την αντιμνημονιακή - στάση στο θέμα της οικονομίας, ΚΑΙ την «κλασική» «πατριωτική» στάση στα εθνικά θέματα και σ’ εκείνα που αφορούν τους λαθρομετανάστες. Μεγάλωσε την ατζέντα ο Πάνος και οδηγεί το υποσυνείδητο του μέσου δεξιού σε μονοπάτια, που πολύ δύσκολα ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορέσει να διαβεί.  Ωστόσο μου προκαλεί θετική εντύπωση ότι και οι δύο έχουν δηλώσει έμμεσα ότι δεν έχουν πρόβλημα να συνεργαστούν και να συμπορευτούν πάνω στην ατζέντα των οικονομικών θεμάτων.
Στην πλευρά των Μνημονιακών είναι πολύ πιο ξεκάθαρα τα πράγματα. Αν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καταφέρουν να συγκεντρώσουν ποσοστά, με τα οποία θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, χωρίς κανέναν άλλο θα το πράξουν. Ειδάλλως είναι αναγκασμένοι να στραφούν σε βοήθεια από την «κεντροδεξιά» πολυκατοικία. Δηλαδή από τον Γιώργο Καρατζαφέρη και την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ακόμα κι αν δεν μπει στη  Βουλή, είναι πολύ πιθανό να την δούμε τα «προσφέρει» τις υπηρεσίες της στο σύστημα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου