Στην ανάθεση της διαχείρισης των υδροηλεκτρικών αποθεμάτων της χώρας φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο τόσο σχετικών πιέσεων από τις Βρυξέλλες όσο και με φόντο τις συχνές καταγγελίες ιδιωτών παραγωγών για την πολιτική που ακολουθεί η ΔΕΗ, η οποία και οδηγεί σε χαμηλότερη Οριακή Τιμή Συστήματος σε σχέση προς εκείνη που αντιστοιχεί στις συνθήκες της αγοράς. Στην αρχή ενδεχομένως να συμμετέχουν και οι ιδιώτες παραγωγοί.
Αυτή η εξέλιξη θα φέρει νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τους 5.000.000 οικιακούς καταναλωτές στην Ελλάδα θα πυροδοτήσει η πλήρης απελευθέρωση των τιμολογίων για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες καταναλωτών (αγρότες, επιχειρήσεις, επαγγελματίες, τοπική αυτοδιοίκηση, κοινόχρηστα), που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2011.
Η πλήρης απελευθέρωση σημαίνει ότι το κράτος δεν θα μπορεί να παρεμβαίνει για να ρυθμίζει -όπως σήμερα- τις επιμέρους χρεώσεις που ως τώρα λειτουργούν κυρίως υπέρ των νοικοκυριών χαμηλής και μεσαίας κατανάλωσης, αλλά τα τιμολόγια από τους ιδιώτες προμηθευτές και τη ΔΕΗ θα διαμορφώνονται ελεύθερα, ανάλογα με τον ανταγωνισμό, την προσφορά και τη ζήτηση και κυρίως θα πρέπει να αντανακλούν το πραγματικό κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας.
Στην πράξη θα σημάνει πλήρη κατάργηση των «σταυροειδών επιδοτήσεων» και θα επιβαρύνει περαιτέρω την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Στην τρίτη έκθεσή της για την αξιολόγηση της εφαρμογής του Μνημονίου σε ότι αφορά τον ενεργειακό τομέα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απλώνει το χέρι στους ιδιώτες παραγωγούς ενέργειας, ανοίγοντας το θέμα της διαχείρισης των υδροηλεκτρικών φραγμάτων από τα οποία παράγεται η φτηνότερη ηλεκτρική ενέργεια.
Αυτή η εξέλιξη είναι χειρότερη και από την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Διότι τα υδροηλεκτρικά είναι το μεγαλύτερο φιλέτο, μεγαλύτερο και από τους λιγνίτες. Τώρα θέλω να δω τι θα κάνει ο κ. Αθανασιάδης, ο οποίος όπως έλεγε πήρε διαβεβαιώσεις από τον κ. Βενιζέλο, τόσο για την Ενέργεια, όσο και για τα νερά… Τώρα βέβαια το μόνο που απομένει να κάνει η κυβέρνηση, είναι να ιδιωτικοποιήσει και τη θάλασσα. Κάποια στιγμή στο μέλλον θα αφαλατωθεί και αυτή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου