Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

«Ζει τον έρωτα του» ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου

του Αριστοτέλη Βασιλάκη

Η τοποθέτηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και η παράλληλη καρατόμηση της Τίνας Μπιρμπίλη στον κρίσιμο τομέα της Ενέργειας, σηματοδοτεί τις προθέσεις της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα της ΔΕΗ, του βασικότερου αναπτυξιακού μοχλού της χώρας, στον δρόμο για την ανάκαμψη.

Η Τίνα Μπιρμπίλη τοποθετήθηκε στο ΥΠΕΚΑ, ως leader μιας στρατηγικής που είχε επιχειρησιακή στόχευση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Είναι σαφές ότι η «πράσινη ανάπτυξη», την οποία χρησιμοποιούσε για πολύ καιρό ως πολιτικό διαφημιστικό σλόγκαν ο πρωθυπουργός, αποτελεί παγκόσμιο επιχειρησιακό διακύβευμα, στο οποίο έχουν επικεντρωθεί και «επενδύσει» τεράστιοι επιχειρηματικοί ενεργειακοί και όχι μόνο κολοσσοί.

Μόνο που στην Ελλάδα τα πλεονεκτήματα που προσφέρει, είναι ελλιποβαρή σε σχέση με αυτά που προσφέρει και ποιοτικά και ποσοτικά, το εθνικό μας καύσιμο ο λιγνίτης. Ως εκ τούτου η στρατηγική άλλαξε και την θέση της «οικολόγας» Μπιρμπίλη, πήρε ο εξοικειωμένος με τους «ρύπους» Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος εκτός όλων των άλλων είναι μετρ ως «αμορτισέρ», αφού η θητεία του ως Υπουργός του Μνημονίου, τον έχει βοηθήσει να δημιουργήσει την απαιτούμενη «σκληρή πέτσα».

Παράλληλα η τοποθέτηση στο ΥΠΕΚΑ του πρώην «τσάρου» της Οικονομίας, δείχνει και τον τρόπο που σκέφτεται η κυβέρνηση να αποκρατικοποιήσει τη ΔΕΗ και τις γεωστρατηγικές επιλογές της, όσον αφορά την «καταγωγή» του «επενδυτή» που θα την πάρει στα χέρια της.

Μόλις πριν λίγες μέρες ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΚΑ έκανε γνωστά τα τρία σενάρια της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με θέμα τον προγραμματισμό των πρωτοβουλιών και των δράσεων του υπουργείου στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου το πρώτο σενάριο είναι η πώληση μετοχών μέσω χρηματιστηρίου, ωστόσο, σημείωσε ότι δεν είναι η καλύτερη επιλογή, αφού για μια Επιχείρηση που έχει 700 εκατ. κέρδη το χρόνο, κάποιος θα χρειαστεί ΜΟΝΟ 400 εκατ. για να την αγοράσει. Το δεύτερο σενάριο είναι η είσοδος στρατηγικού επενδυτή, την οποία ο υπουργός προκρίνει, και το τρίτο είναι η πώληση μέρους των θυγατρικών της επιχείρησης.

Απ’ ότι φαίνεται η κυβέρνηση επέλεξε να δώσει τη ΔΕΗ σε στρατηγικό επενδυτή. Ποιος θα είναι αυτός; Κατά την ταπεινή μου άποψη, η τοποθέτηση του Παπακωνσταντίνου στο ΥΠΕΚΑ, δείχνει το δρόμο και σηματοδοτεί τις εξελίξεις… Σίγουρα δεν θα είναι ούτε Ευρωπαίος, ούτε Ρώσος, ούτε οτιδήποτε άλλο εκτός από «υπερατλαντικός σύμμαχος», με ότι αυτό συνεπάγεται για τα «ενεργειακά» της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Κλείνοντας θα έλεγα, ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου «ζει τον έρωτα του» με τη ΔΕΗ. Όπως και να ‘χει, αυτός ο έρωτας θα μείνει στην ιστορία. Δεν είναι ούτε «μνημονικός», ούτε «μεσοπρόθεσμος». Είναι μακροπρόθεσμος και θα μείνει χαραγμένος στη μνήμη μας, όπως και να ‘χει…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου