Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Μαίνεται ο πόλεμος Δολαρίου-Ευρώ

του Αριστοτέλη Βασιλάκη

Μια Κυριακή βράδυ η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα New York Times, ενώ περιγράφει αναλυτικά τι θα ακολουθήσει...

Γράφει χαρακτηριστικά: “Μετά από εβδομάδες φημών, κάποια Κυριακή βράδυ, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ανακοινώσει πως η χώρα εγκαταλείπει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και πως θα επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα”.

Αυτή είναι μόλις η αρχή του άρθρου, αφού στη συνέχεια περιγράφει με ζοφερό τρόπο πως θα γίνει ο έλεγχος της εξουσίας, αλλά και το ποιες θα είναι οι αντιδράσεις του κόσμου.

Όπως γράφει λοιπόν, η ανακοίνωση της εξόδου από το ευρώ θα προκαλέσει πανικό στους καταθέτες, οι οποίοι θα κάνουν ουρές έξω από τις τράπεζες για να πάρουν τα χρήματά τους, αφού η αξία του νέου – παλαιού νομίσματος θα έχει υποτιμηθεί κατά 60% σε σχέση με το ευρώ.

Στη συνέχεια, όπως λέει το άρθρο, τα δάνεια προς τη χώρα μας θα «παγώσουν», αφού οι δανειστές δεν θα έχουν καμία εμπιστοσύνη στην Ελλάδα.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα, ο Λουκάς Παπαδήμος να κηρύξει πτώχευση, με την εφημερίδα να αναφέρει ότι “καθώς η χώρα θα εισέρχεται ολοένα και περισσότερο στο χάος, την εξουσία θα καταλάβει ο στρατός”.

Ασφαλώς πρόκειται για ένα εντελώς προβοκατόρικο άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας, το οποίο εντάσσεται στο νομισματικό πόλεμο δολαρίου-ευρώ. Η επιλογή Παπαδήμου στην πρωθυπουργία της χώρας έγινε «παρά την θέληση» των υπερατλαντικών συμμάχων μας και του «κομισάριου» τους στην Ελλάδα Γιώργου Παπανδρέου.

Η επιστροφή στην δραχμή είναι ένα ενδεχόμενο, το οποίο εμφανώς θα ωφελήσει τις ΗΠΑ και θα ζημιώσει την οικονομική και πολιτική συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα αποτελέσματα για την Ελλάδα σε μια τέτοια περίπτωση είναι αμφιλεγόμενα…

Αν οι «Μερκοζί», δεν τηρούσαν την συγκεκριμένη σκληρή και αδιάλλακτη στάση προς τον Ευρωπαϊκό νότο, αποδεχόμενοι τα ευρωομόλογα, η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ θα ήταν βιώσιμη και μεσοπρόθεσμα καλύτερη. Από την στιγμή που Γερμανοί και Γάλλοι εξακολουθούν να βάζουν την θηλιά στο λαιμό της Ελλάδας, η λύση της δραχμής φαντάζει καλύτερη, μακροπρόθεσμα. Μπορεί τα δύσκολα να είναι ακόμα μπροστά μας, ωστόσο μετά από μια μακρά περίοδο προσαρμογής, θα υπάρξει φως στο τούνελ. Άλλωστε το παράδειγμα της Αργεντινής είναι σχετικά πρόσφατο και αρκούντως διδακτικό. Οι μεγάλοι οικονομολόγοι της Αμερικής Γιόζεφ Στίγκλιτς και Πωλ Κρούγκμαν, οι άνθρωποι που έπεισαν τον Μπαράκ Ομπάμα να «τυπώσει δολάρια» και να ανακάμψει της Αμερικανική οικονομία, είναι αντίθετοι στην πολιτική στραγγαλισμού του ευρωπαϊκού Νότου. Αυτό συνακόλουθα σημαίνει ότι είναι άνθρωποι που δεν ενοχοποιούν την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή, όπως κάνουν κατά κόρον οι εγχώριοι πολιτικοί και οικονομολόγοι. Είναι σίγουρο, ότι το ευρώ θα χάσει αν η Ελλάδα φύγει από την Ευρωζώνη. Αυτό θέλουν και οι Αμερικάνοι… Και οι «Μερκοζί» με την πολιτική που ακολουθούν αυτό ακριβώς εξυπηρετούν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου