Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Τα φτηνά μικροπολιτικά κόλπα του ΓΑΠ χρησιμοποιεί ο Παπαδήμος - Πως «στήθηκε» το Βατοπέδι

του Αριστοτέλη Βασιλάκη

H «σύλληψη» του ηγούμενου Εφραίμ την παραμονή των Χριστουγέννων και η απόλυτη επαναφορά στο προσκήνιο της υπόθεσης του Βατοπεδίου, δείχνει ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου, δεν είναι τίποτε άλλο από μια κυβέρνηση Παπανδρέου, χωρίς τον Παπανδρέου. Τα ίδια φτηνά επικοινωνιακά τρυκ χρησιμοποιούσε ο Γιώργος για να αποπροσανατολίσει, τα ίδια ακριβώς κόλπα συνεχίζει να χρησιμοποιεί και ο σοβαρός υποτίθεται τεχνοκράτης Λουκάς Παπαδήμος. Η υπόθεση του Βατοπεδίου είναι πολύ σημαντική για να γίνεται παιχνίδι στα χέρια μιας κυβέρνησης, η οποία θέλει να δημιουργήσει επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς για να επιβάλλει στην κοινωνία «και άλλα» βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα. Είναι ένα θέμα που συνδέεται άμεσα με αυτή καθεαυτή την ύπαρξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η επιβίωση του οποίου αποτελεί ζήτημα Εθνικής σημασίας που απασχολεί δεκαετίες την Ελλάδα.

Το πρόβλημα ξεκινά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και την τύχη του. Οικουμενικό για όλους τους Ορθόδοξους του κόσμου. Όχι για τους Τούρκους. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο στην Πόλη είναι γνωστό: Δεν αναγνωρίζεται από το τουρκικό κράτος η οικουμενικότητά του, θεωρείται ένα ίδρυμα που απευθύνεται σε ορθόδοξους Τούρκους, και ως εκ τούτου οι ιεράρχες του πρέπει να είναι Τούρκοι υπήκοοι. Η θέση αυτή της Τουρκίας παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάννης και στερεί από την οικουμενική ορθοδοξία τη δυνατότητα να διαχειριστεί τα του οίκου της όπως θα έπρεπε. Γιατί, σε συνδυασμό με την εξάλειψη της πολίτικης ρωμιοσύνης και την κλειστή Σχολή της Χάλκης, που συστηματικά επεδίωξε η Τουρκία, δεν υπάρχει παραγωγή νέων ντόπιων στελεχών για το Πατριαρχείο, και είναι ορατός ο δι’ ασφυξίας θάνατός του.

Το πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι μετά τον θάνατο του Βαρθολομαίου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο μένει «ορφανό» και ελογχεύει ο κίνδυνος να περάσει σε «ξένα χέρια». Οι προηγούμενες Ελληνικές κυβερνήσεις πολύ ορθώς ασχολήθηκαν επισταμένα με το θέμα, δημιουργώντας μια σειρά από εναλλακτικές λύσεις… Η τελευταία απόφαση που πάρθηκε ήταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην μετά Βαρθολομαίου εποχή να «περάσει στα χέρια» του Αγίου Όρους, είτε με έδρα στην Κωνσταντινούπολη, είτε να μεταφερθεί εκεί (στο Άγιο Όρος) σε περίπτωση ανάγκης. Μολονότι υφίσταται το «αγκάθι» του άβατου, η περίπτωση του Αγίου Όρους κρίνεται ως η καλύτερη και αυτό διότι έχει το αυτοδιοίκητο και ταυτόχρονα αποτελεί πνευματικό σημείο αναφοράς για τη χριστιανοσύνη.

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ εκτίμησαν ορθά ότι η καλύτερη αντιπρόταση στη Ρωσία σε περίπτωση που διεκδικούσε για λογαριασμό της την μεταφορά σε αυτήν του Οικουμενικού Θρόνου ήταν το Άγιο Όρος.

Επελέγη από τη τότε Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μια μονή εγκαταλελειμμένη και ετοιμόρροπη και αποφασίσθηκε αυτή η μονή να ενισχυθεί άμεσα οικονομικά και με αξιόλογο προσωπικό μοναχών (με πολλούς μεταπτυχιακούς τίτλους). Η προσπάθεια ξεκίνησε μεθοδικά με ορίζοντα πενταετίας.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι πρώτες ανταλλαγές οικοπέδων για τη Μονή του Βατοπεδίου ξεκίνησαν επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και τις χειρίσθηκαν οι κ.κ. Φωτιάδης και Δρυς. Και ορθά έπραξαν. Ας μην ξεχνάμε τις άριστες σχέσεις της τότε κυβέρνησης με το Πατριαρχείο και την αντίστοιχη «κόντρα» της κυβέρνησης με την Ελλαδική Εκκλησία. Η βασική ιδέα ήταν ότι θα έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος για να ενισχυθεί οικονομικά η επιλεγείσα μονή (Βατοπεδίου), έτσι ώστε να υπάρχει η απαραίτητη οικονομική βάση στην περίπτωση που θα χρειαζόταν να φτάσουμε στο απευκταίο σενάριο της εξορίας του Πατριαρχείου από τον φυσικό του χώρο ή διεκδίκησής του από την Ρωσία.

Το 2004 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έπεσε. Η Κυβέρνηση της ΝΔ συνέχισε και πολύ σωστά μια πολιτική που είχε ξεκινήσει το ΠΑΣΟΚ δεδομένου μάλιστα ότι το διεθνοπολιτικό πεδίο είχε διαμορφωθεί ακόμα πιο απειλητικό για το Πατριαρχείο της Κωσταντινούπολης.

Πως «στήθηκε» το Βατοπέδι

Μια πολύ σημαντική ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας πριν από καιρό ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ η εφημερίδα μας φωτίζοντας, όσο είναι δυνατόν περισσότερο, την υπόθεση του Βατοπεδίου, η οποία στην συνέχεια «βαπτίστηκε σκάνδαλο» και έγινε η αιτία να αποσταθεροποιηθεί και τελικά να πέσει η κυβέρνηση Καραμανλή.

Τον Μάρτιο του 2008 ο τότε Αμερικανός πρόξενος στην Θεσσαλονίκη κ. Hoyt Brian Yee επισκέφτηκε επισταμένως τη Μονή Βατοπεδίου, θέλοντας να μεταφέρει τα «μηνύματα» της Αμερικανικής Πρεσβείας και της Αμερικανικής κυβέρνησης στον ηγούμενο Εφραίμ. Για το τι ειπώθηκε στην συγκεκριμένη συνάντηση δεν είναι του παρόντος να σας αποκαλύψουμε. Αυτό που έχει σημασία και αξία είναι ότι ελάχιστες μέρες μετά την επίσκεψη του Hoyt Brian Yee στο Άγιο Όρος ξεκίνησαν οι «αποκαλύψεις» του Δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη για το Βατοπέδι. Είναι απορίας άξιο πως στην Ελλάδα των καλά κρυμμένων σκανδάλων επί δεκαετίες, ένας δημοσιογράφος – όχι πρώτης γραμμής – κατάφερε να «διεισδύσει» και να ξεπεράσει γραφειοκρατικά εμπόδια και στεγανά όπως είναι το ίδιο κράτος, οι υπηρεσίες, τα μοναστήρια, ακόμα και η δικαιοσύνη. Ο ίδιος δηλώνει ότι «για καλή του τύχη βρέθηκαν δύο έντιμοι δικαστές που απείλησαν με παραίτηση αν το θέμα δεν πήγαινε στη Βουλή» και βέβαια δεν γίνεται πιστευτός από κανέναν. Είναι απορίας άξιο πως βρέθηκε στο Βατοπέδι ο Αμερικάνος πρόξενος στη Θεσσαλονίκη κ. Hoyt Brian Yee, ένας 40χρονος «ειδικός» σε θέματα διάλυσης κρατών, εκ των καθοριστικών «παικτών» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής κατά τη διάσπαση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, των νατοϊκών επιδρομών κατά της Σερβίας και της αποσταθεροποίησης της περιοχής.

Μάλιστα η δράση του αμερικανικού προξενείου και του ίδιου του Αμερικανού προξένου κ. Hoyt Brian Yee είχε προκαλέσει σάλο στις Ελληνικές Μυστικές υπηρεσίες και στο ΥΠΕΞ το 2008, μετά από ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ της εφημερίδας «ΘΕΜΑ». Είχε κατηγορηθεί ο τότε πρόξενος για δημιουργία και υπόθαλψη απροκάλυπτα ανύπαρκτου θέματος τουρκικών, «μακεδονικών», βουλγαρικών, αλβανικών κ.λπ. μειονοτήτων στη Δυτική Θράκη και στη Μακεδονία, των οποίων τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα «δήθεν» παραβιάζονται από την Ελλάδα που… ασκεί και «τρομοκρατική δράση» εναντίον τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου