Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

ΘΡΙΑΜΒΟΣ των τραπεζών η «επιλεκτική χρεοκοπία»

του Αριστοτέλη Βασιλάκη

Η εφημερίδα Bild, το ταμπλόιντ με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Γερμανία, σημείωσε για τ’ αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής: «Η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι επίσημη: Συνέβη αυτό που η Bild είχε προβλέψει εδώ και καιρό».

Αντιθέτως Γιώργος Παπανδρέου, Ρόμπαϊ και Μπαρόζο αλληλοσυγχαίρονται επειδή «κατάφεραν» να διασώσουν το τραπεζικό σύστημα. Όλοι έκαναν ένα βήμα πίσω, με την Ελληνική κυβέρνηση, να κάνει 30 βήματα πίσω, αφού τα χρόνια επιτήρησης της Ελληνικής Οικονομίας από τους διεθνείς τοκογλύφους, μέρα με την ημέρα «επιμηκύνονται»… Οι Ευρωπαίοι μαζί με το ΔΝΤ αποφάσισαν πως το σχέδιο σωτηρίας (;) της Ελλάδας έχει μόνο ένα δρόμο: «ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα, μαζί με το ΔΝΤ και εθελοντική συμβολή του ιδιωτικού τομέα», σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων. Και αυτό το νέο πρόγραμμα δεν θα μπορούσε παρά να συνοδευτεί από ένα «τοκογλυφικό» επιτόκιο, καθώς θα είναι κάτω του 5%(!) όταν τα ευρωπαϊκά επιτόκια είναι σήμερα στο 3,5% και η Γερμανία δανείζεται με 2,80%.

Οπότε τα πραγματικά συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής είναι ότι η χώρα μπαίνει σε βαθύ τούνελ δανεισμού πάνω από 30 χρόνια, με αβέβαιο μέλλον για την έξοδο της χώρας από το διεθνή οικονομικό έλεγχο και με εμφανή τον κίνδυνο χαρακτηρισμού της ελληνικής οικονομίας «selective default» από τους οίκους αξιολόγησης, κάτι που προανήγγειλε ήδη η Fitch.

Στην ουσία «πτωχεύσαμε», δηλαδή πεθάναμε, χωρίς όμως να μπορέσει να ησυχάσει η ψυχή μας…

Τα μειονεκτήματα, της λύσης που προκρίθηκε και τελικά αποφασίστηκε είναι ότι το πρόβλημα του χρέους δεν επιλύεται ουσιαστικά, αλλά μετακυλίεται και ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι οίκοι αξιολόγησης να οδηγήσουν την ελληνική οικονομία στο προτελευταίο σκαλοπάτι του «selective default» ή κατά τα ελληνικά της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» ή της «επιλεκτικής απόρριψης» σύμφωνα με το νέο όρο που εισήγαγε ο υπουργός Οικονομικών.

Η παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ. Κοντά 35 δισ. ευρώ θα τις περιμένουν, ώστε σε δύσκολη περίπτωση να καλύψουν τις ανάγκες τους. Θα είναι οι ευρωπαϊκές εγγυήσεις. Συνολικά οι ελληνικές τράπεζες μέχρι σήμερα έχουν λάβει ρευστό και εγγυήσεις 100 δισ. ευρώ.

Άρα οι κερδισμένοι είναι οι Ελληνικές και οι Ξένες τράπεζες, η «σωτηρία» των οποίων γίνεται με αντίτιμο το ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ του εθνικού μας πλούτου. Όταν ολοκληρωθούν όλ’ αυτά, θα έρθει και η «κανονική χρεοκοπία», ώστε τράπεζες και επενδυτές, να επενδύσουν με μικρό κόστος και τεράστια περιθώρια κέρδους, ώστε να ξεκινήσουν την αναστύλωση μιας κατεστραμμένης χώρας και οικονομίας, που δεν άντεξε και έχασε τον οικονομικό πόλεμο, από το παγκόσμιο κεφάλαιο.


7 σχόλια:

  1. Ενα ακομη λαικιστικο αρθρο..Για ολα φταινε οι αλλοι εκτος απο μας...
    Ιασων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιος είναι ρε παιδιά ο κύριος??? Τον ξέρουν οι γονείς του??? Σε αυτή την αμαρτωλή χώρα οι μισοί έγιναν κουμουνιστές και θέλουν το καλό του λαού και οι άλλοι μισοί οικονομολόγοι… ούστ!!! ρε άντε σπίτια σας να μην πάει κανένας άλλος… βλάκες γίνατε όλοι ειδικοί…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο κύριος έχει ονοματεπώνυμο, είναι δημοσιογράφος εδώ και πολλά χρόνια, όχι από τους "ειδικούς" που πληρώνονταν από τα μαύρα ταμεία της SIEMENS (γι' αυτό δεν τον γνωρίζεις) κι εσύ είσαι ένας κομπλεξικός ανώνυμος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν είμαι ούτε κομμουνιστής, ούτε οικονομολόγος. Είμαι απλός πολίτης που διαβάζει με πολύ ενδιαφέρον την κάθε άποψη με επιχειρηματολογία, όπως η συγκεκριμένη του συγκεκριμένου δημοσιογράφου. Είμαι επίσης μπερδεμένος με τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής και αντιμετωπίζω το μέλλον της χώρας μου με σκεπτικισμό και καχυποψία. Το μέλλον θα δείξει ποιοί έχουν δίκιο και ποιές απόψεις θα δικαιωθούν...
    Εσύ, όμως, ανώνυμε που βρίζεις τον δημοσιογράφο, χωρίς να επιχειρηματολογείς, είναι φανερό ότι προτιμάς μια άποψη από ακριβοπληρωμένους, από τράπεζες και μεγαλοεκδότες, δημοσιογράφους, που απλά σε κάνουν να νιώθεις ασφαλής και σίγουρος μέσα στο καβούκι σου. Μειώνεις έναν άνθρωπο που λέει την άποψή του γιατί απλούστατα έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση και νιώθεις υποτιμητικά για τον εαυτό σου. Όλες οι μανάδες ξέρουν το γιό τους - μην είσαι τόσο κομπλεξικός!
    Μέχρι τώρα, τα δυο τελευταία χρόνια, λαϊκιστές έχουν αποδειχθεί όσοι έλεγαν αυτά που ήθελε να ακούσει ο κάθε ανασφαλής παρτάκιας - βολεμένος: ότι το μνημόνιο 1 θα μας σώσει, ότι το μνημόνιο 2 θα μας βγάλει από την κρίση, ότι τα άδικα μέτρα του μεσοπρόθεσμου είναι πανάκια, ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη, ότι θα υπάρξει ισονομία, ότι θα γίνουν μεταρρυθμίσεις, ότι όλα γίνονται για το καλό του πολίτη και της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Ελλάδα τελικά πρέπει να έχει πολλά λαμόγια και βολεμένους που χαίρονται με το μνημόνιο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απ' ότι φαίνεται η Ελλάδα έχει πολλούς επαγγελματίες Πασόκους συμφεροντολόγους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βασιλακη εσυ δεν εισαι συμφεροντολογος που σε πληρωνει ο ΤΖΑΝΗΣ?Για εξηγησε μας που εφερε το lidl στο Κερατσινι

    ΑπάντησηΔιαγραφή