Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Διαπαραταξιακή για την «Πολιτιστική Ακτή»

Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο

Την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα συζήτησης, τις προτάσεις για τον σχεδιασμό δημιουργίας Πολιτιστικής Ακτής από τον Ο.Λ.Π. Α.Ε. στο παραλιακό μέτωπο της Δραπετσώνας.
Η όλη συζήτηση έλαβε χώρα στο πρώην Δημαρχείο της Δραπετσώνας, μιας και το συγκεκριμένο θέμα την αφορά άμεσα.
Στην συζήτηση παρευρέθησαν, ο αρχιτέκτονας κ. Αραχωβίτης, σύμβουλος του ΟΛΠ και υπεύθυνος ανάπτυξης του έργου, ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής κ. Λεωνίδας Αθανασιάδης, υπεύθυνος εποπτείας θεμάτων ΕΣΠΑ και καινοτομίας καθώς και ο βουλευτής Β΄ Πειραιά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Κύριο μέλημα της Δημοτικής Αρχής Κερατσινίου – Δραπετσώνας ήταν η συμμετοχή των κοινωνικών φορέων της πόλης στην συζήτηση, πράγμα το οποίο επεδίωξε από την πρώτη στιγμή.
Η θέση που κυριάρχησε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ήταν θετική για τα σχέδια του ΟΛΠ που αφορούν αποκλειστικά την Πολιτιστική Ακτή, ενώ για την επέκταση των λιμενικών εγκαταστάσεων, τονίστηκε για άλλη μια φορά, η άρνηση σε οποιοδήποτε σχέδιο περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής.
Η φιλοσοφία της Δημοτικής Αρχής είναι τα Λιπάσματα να ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ στο νέο Δήμο, ώστε η ανάπλαση του χώρου να είναι φιλική προς το περιβάλλον, να υπάρχει πρόσβαση των πολιτών στην θάλασσα τους, χωρίς ογκώδεις οικοδομικές παρεμβάσεις, αλλά αντίθετα οι όποιες παρεμβάσεις να σέβονται και να τονίζουν την ιστορικότητα και τις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης περιοχής.
«Επιθυμούμε η ανάπλαση του παρακείμενου χώρου των Λιπασμάτων να γίνει με γνώμονα τις ίδιες αρχές, χωρίς κανένα οικοδομικό βιασμό του χώρου, αλλά με γνώμονα μια ΤΜΗΜΑΤΟΣΥΝΘΕΤΙΚΗ λογική που θα προσεγγίζει, ως ενιαίο σύνολο την παραλιακή ζώνη του Δήμου. Απαιτούμε το σεβασμό της ζωής των 300.000 κατοίκων του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας και όχι την μετατροπή του παραλιακού μετώπου που ανασαίνει η πόλη μας σε επιβαρυμένη παραλιμένια περιοχή», δήλωσε ο Δήμαρχος κ. Λουκάς Τζανής και συνέχισε:
«Στόχος μας η συμμετοχή όλων των κοινωνικών φορέων στην δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής, που θα μελετήσει και θα εισηγηθεί το θέμα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, ώστε το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει αποφάσεις με την μεγαλύτερη δυνατή γνώση του θέματος, αλλά και ευρύτερων θετικών αποφάσεων.
Γίνεται σαφές ότι επιθυμούμε την συμμετοχή όλων των κοινωνικών δυνάμεων της πόλης (ώστόσο η Λαϊκή Συσπείρωση, δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει) χωρίς απαγορεύσεις και τεχνιτούς αποκλεισμούς.
Θα μπορούσαμε να δώσουμε λύση, στα στενά πλαίσια της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, ωστόσο μια τέτοια «κίνηση» πολιτικής συναίνεσης απέχει παρασάγγας από την λογική των διάφανων διαδικασιών που ακολουθούμε όλα αυτά τα χρόνια. Οι συνεδριάσεις της επιτροπής θα γίνονται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και με αναλυτικό πλαίσιο συζητήσεων. Η επιτροπή θα μελετήσει και την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου, μαζί με το θέμα του ΟΛΠ, κι αυτό γιατί υπάρχουν ανοικτά θέματα σχετικά με την ανάπλαση και ενδεχομένως και τη ΔΕΗ.»
Και κατέληξε:
«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της πόλης μας. Το μέλλον των παιδιών μας δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης από κανέναν, η συγκεκριμένη Δημοτική Αρχή το έχει αποδείξει και το αποδεικνύει καθημερινά».
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αθανασιάδης, δήλωσε ότι εάν υπάρχουν έτοιμες μελέτες (προϊόν επεξεργασίας των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών), στις οποίες υπάρχει συναίνεση, η Περιφέρεια είναι έτοιμη να τις προωθήσει και να τις εντάξει, πολύ σύντομα στο Ε.Σ.Π.Α.
Ο σύμβουλος του ΟΛΠ κ. Αραχωβίτης από την άλλη, δέχεται σωρεία ερωτήσεων και προβληματισμών από τους φορείς της πόλης, προσπαθώντας να απαντήσει σε πολλά αμιγώς τεχνικά θέματα.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, αναρωτήθηκε γιατί στη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν παραβρέθηκε ο κ. Ανωμερίτης, ως ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος για τα αμιγή πολιτικά ζητήματα, που προκύπτουν.
Στην συνέχεια με εύστοχο τρόπο εξέφρασε τις ανησυχίες του, μήπως η Πολιτιστική Ακτή είναι το τυρί στη φάκα, που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι η ανάπλαση της περιοχής των Λιπασμάτων.

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου