Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Οι χαμένοι της υπόθεσης…

Το διακύβευμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, δεν είναι άλλο από το μοίρασμα των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε Αιγαίο και Ιόνιο… Για το «big deal» στο Αιγαίο υπήρχαν προτάσεις από εταιρείες της Γαλλίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Οι δυο πρώτες, όμως «έμειναν απέξω» και όπως επιβεβαιώνουν έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, λόγω της οικογένειας Παπανδρέου, η οποία απ’ ότι φαίνεται προσέφερε στην χώρα γέννησης και ανατροφής της, πολλαπλές υπηρεσίες, πλην του καθοριστικού ρόλου που έπαιξε στον πόλεμο Δολλαρίου-Ευρώ.
Τα πετρέλαιο όμως στο Αιγαίο είναι σε μεγάλο βάθος με αποτέλεσμα το κόστος εξόρυξης να είναι μεγάλο και να απαιτούνται τεχνολογικά εξελιγμένα γεωτρύπανα. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, όταν η τιμή του πετρελαίου ήταν χαμηλή, η εκμετάλλευση του πετρελαίου στο Αιγαίο ήταν ασύμφορη. Τώρα όμως που έχει ανέβει η παγκόσμια ζήτηση, λόγω και της ραγδαίας ανάπτυξης της Κίνας και της Ινδίας, η τιμή του κυμαίνεται σταθερά σε υψηλό επίπεδα καθιστώντας την άντληση υδρογονανθράκων από μεγάλο βάθος πιο κερδοφόρα από ποτέ.
Έτσι αποφασίστηκε το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στο Αιγαίο να το αντλήσει ένα αμερικάνικο κονσόρτσιουμ σε συνεργασία με Έλληνες εφοπλιστές οι οποίοι θα προμηθεύσουν τα απαραίτητα για την εξόρυξη και την εκμετάλλευση πλοία. Και δυστυχώς όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις χώρες που έχουν πολύ Πετρέλαιο, οι λαοί δυστυχούν και οι καθεστωτικοί ζουν ζωή χαρισάμενη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου