Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Η αναστύλωση της «κεντροδεξιάς πολυκατοικίας»

του Αριστοτέλη Βασιλάκη

Πόσος είναι ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης Παπαδήμου; Δύο ή το πολύ τέσσερις μήνες! Οι τεράστιες αποκλίσεις στα οικονομικά αποτελέσματα σε σχέση με όσα έχουν υποσχεθεί στην τρόικα, είναι αναπόφευκτο να φέρει νέα βάρβαρα αντιλαίκά και αντυσυνταγματικά μέτρα, γεγονός που θα οδηγήσει σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, αφού ΝΔ και ΛΑΟΣ δεν έχουν κανένα λόγο να εισπράττουν πολιτικό κόστος, λόγω των επιλογών των κυβερνήσεων Παπανδρέου, με ή χωρίς τον Παπανδρέου….

Η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν διαθέτει ικανό πολιτικό κεφάλαιο, ούτε τη νομιμοποίηση για να βγει στον κόσμο και να του πει ότι χρειάζονται και άλλα μέτρα; Ειδικά όταν στο τιμόνι του Υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται ο «καμένος» πολιτικά Βαγγέλης Βενιζέλος και στο ΥΠΕΚΑ δηλαδή στο Υπουργείο που έχει να κάνει με την Ενέργεια ο «τσουρουφλισμένος» πολιτικά και εντελώς αναλώσιμος Γιώργος Παπακωνσταντίνου…

Είναι σαφές ότι δεν έχει τέτοιες αντοχές η κυβέρνηση. Ήδη οι «δελφίνοι» στο ΠΑΣΟΚ πιέζουν τον Παπανδρέου να φύγει χτες… Ο ίδιος προσπαθεί να γαντζωθεί από την καρέκλα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μέχρι το καλοκαίρι, ώστε να έχει το δικαίωμα να ανανεώσει τη θητεία του στη Σοσιαλιστική Διεθνή, να κρατήσει κάποιο ενεργό πολιτικό ρόλο και να μην συνταξιοδοτηθεί πολιτικά πάνω στο «άνθος της ηλικίας του…

Από την άλλη ο Αντώνης Σαμαράς παρά τις ισχυρότατες πιέσεις από Μέρκελ και Σαρκοζί, δείχνει να μην τσιμπάει και δίνει συναίνεση στην κυβέρνηση Παπαδήμου, με ημερομηνία λήξεως. Δηλαδή το αργότερο μέχρι το Πάσχα. Σ' αυτή την περίπτωση, λοιπόν, το μόνο που θα απομένει είναι η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, πριν το καλοκαίρι.

Το αποτέλεσμα της κάλπης θα αναδείξει πρώτο κόμμα τη ΝΔ, χωρίς να δώσει βέβαια αυτοδυναμία στον Σαμαρά, θα αποδοκιμάσει πλήρως τις επιλογές Παπανδρέου, οδηγώντας το κυβερνών κόμμα στην αναμενόμενη αλλαγή ηγεσίας, θα μειώσει κάπως το ποσοστό του ΛΑΟΣ και θα ανεβάσει πολύ τα ποσοστά της Αριστεράς, ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

Την πολιτική και επικοινωνιακή πρωτοβουλία των κινήσεων πλέον θα την έχει ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα κληθεί να βρει διόδους συνεργασίας, με άλλα κόμματα (Ντόρα – Καρατζαφέρη, ενδεχομένως και Κουβέλη;;;!!!) για να μπορέσει να οδηγήσει την χώρα στην επόμενη μέρα.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ενώ στην αρχή εμφανιζόταν «Πασοκικότερος» του ΠΑΣΟΚ, δημιουργώντας αναβρασμό μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος του κυρίως στην περιφέρεια, τους τελευταίους μήνες εμφανίζεται πιο διαλλακτικός και συναινετικός απέναντι στον Σαμαρά. Είναι σαφές ότι η βάση του ΛΑΟΣ στην συντριπτική του πλειοψηφία προέρχεται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας και στο πρόσφατο παρελθόν δεν έκρυβε την ενόχληση της για τις συνεχείς επιθέσεις του κ. Καρατζαφέρη σε βάρος της παράταξης που τον ανέθρεψε, την στιγμή μάλιστα που είχε γίνει το καλύτερο «δεκανίκι» του Παπανδρέου!!!

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης δείχνοντας γρήγορα πολιτικά αντανακλαστικά και θυμήθηκε ξανά την «δεξιά πολυκατοικία». Οπότε σε περίπτωση συγκυβέρνησης το σενάριο ΝΔ-ΛΑΟΣ, νομίζουμε ότι είναι πολύ πιθανό…

Άλλωστε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία «κατάφερε» να κερδίσει ένα δυαράκι στην «πολυκατοικία» επενδύει πολιτικά στη δημιουργία ενός νέου νεοφιλελεύθερου «μετώπου» (με το μανδύα του κεντρώου), το οποίο φιλοδοξεί στο άμεσο μέλλον να συγκεντρώσει στις τάξεις του όλους τους νεοφιλελεύθερους από τη Νέα Δημοκρατία και τους εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ, οπότε κάθε σενάριο συνεργασίας με ΝΔ, μάλλον δεν μπορεί να έχει κανένα αντίκρισμα, παρά το γεγονός πως μάλλον έχει μετανιώσει που έφυγε από την Ρηγίλλης που έγινε Συγγρού.

2 σχόλια:

  1. Αν και το γράφεις μη το υποτιμάς.
    Η Ντόρα έφυγε πριν γίνει της Συγγρού το κόμμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν υποτιμώ εγώ τη Ντόρα. Μόνη της υποτίμησε τον εαυτό της. Όχι επειδή έφυγε από τη ΝΔ, αλλά μ' αυτά που λέει (ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις) και μ' αυτά που πράττει (ψήφισε το Μνημόνιο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή