Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

ΥΠΕΡΔΑΝΕΙΣΜΟΣ


Ως αχτίδα φωτός ακούστηκε για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις η προωθούμενη λύση του «κουρέματος» των δανείων τους. Άλλωστε ο υπερδανεισμός ήταν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας, το οποίο δεν λήφθηκε σοβαρά υπόψιν από τους υπολογισμούς των εγχώριων και ευρωπαίων οικονομικών φωστήρων που συνέταξαν τα μνημόνια, γεγονός που οδήγησε σε ύφεση που δεν περίμεναν.
Αν υιοθετηθεί η λύση του «κουρέματος», τα νοικοκυριά θα απαλλαγούν από χρέη ύψους 22,5 δισ. έως 34 δισ. ευρώ και οι επιχειρήσεις από οφειλές 30 δισ. έως 36 δισ. ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, θα διαγραφούν οφειλές από 50 δισ. έως 70 δισ. ευρώ Λύση για τα δάνεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αναζητεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τράπεζες. Μάλιστα μία από τις προτάσεις που έχει πέσει στο τραπέζι είναι το «κούρεμα» των οφειλών από δάνεια σε ποσοστό από 20% έως 30%....
Στο τέλος του 2011 οι συνολικές οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς τις τράπεζες ήταν ύψους 248,5 δισ. ευρώ. Και τα «κόκκινα» δάνεια είχαν υπερβεί τα 36,5 δισ. ευρώ.
Και ενώ οι τραπεζίτες περίμεναν κορύφωση των επισφαλειών το πρώτο εξάμηνο του 2012, τώρα αναθεωρούν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους, καθώς οι περικοπές στα εισοδήματα και η αυξανόμενη ανεργία «χτυπούν» κατευθείαν τα δάνεια, αυξάνοντας καθημερινά σχεδόν τα ποσοστά των καθυστερήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου