Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

ΘΡΙΑΜΒΕΥΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ


Με σημαντική διαφορά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προηγείται το κυβερνών AKP στην Τουρκία, σύμφωνα με τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές στη χώρα. Επικράτηση του AKP στους μεγάλους δήμους, σε μία αναμέτρηση με χαρακτήρα εθνικών εκλογών που σημαδεύτηκε από επεισόδια με νεκρούς... Εκλογές που πήραν το χαρακτήρα εθνικών εκλογών ήταν οι δημοτικές εκλογές στη Τουρκία με να επιδιώκει να μεγιστοποιήσει την επιρροή του και να πάρει μία νέα, άτυπη λαϊκή εντολή για νέες μεταρρυθμίσεις. Τα πρώτα αποτελέσματα που ήρθαν λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης δείχνουν ότι το ότι το κυβερνών AKP με καταμετρημένο περίπου το 15% συγκεντρώνει το 40.47% των ψήφων για τα τοπικά συμβούλια. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) έχει 17.39% και το εθνικιστικό MHP βρίσκεται στο 15,4%. Συγκριτικά, τα τελικά αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών του 2004 έδιναν 42% στο AKP, 24% στο CHP και 10,5% στο MHP.
Σε ό,τι αφορά τους μεγάλους δήμους, οι υποψήφιοι του AKP προηγούνται στην Κωνσταντινούπολη, με τον Καντίρ Τοπμπάς να προσεγγίζει το 43%, και στην Αγκυρα όπου ο Ιμπραήμ Γκιοτσέκ προηγείται έχοντας το 38,5% των ψήφων. Ωστόσο, στην Σμύρνη επικράτησε πολύ εύκολα με το 58% των ψήφων ο υποψήφιος του CHP Αζίζ Κοτσάγλου αποσπώντας διπλάσιες ψήφους από τον υποψήφιο του AKP. Το CHP φαίνεται ότι κερδίζει την Αττάλεια. Μάχη δίνεται στα Αδανα με τον υποψήφιο του MHP να προηγείται οριακά.
Ευρύτατη με ποσοστό άνω το 73% είναι η νίκη στο Ντιγιάρμπακιρ του υποψηφίου του κουρδικού DTP. Η ημέρα των εκλογών σημαδεύτηκε από τα αιματηρά επεισόδια που ξέσπασαν κυρίως στην νοτιοανατολική Τουρκία όπου κατοικεί η κουρδική μειονότητα. Οι νεκροί είναι τουλάχιστον πέντε και οι τραυματίες φτάνουν τους 100.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου