Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

ΑΣΕ ΜΑΣ ΡΕ ΔΗΜΗΤΡΑΚΗ


«Εγώ ηγούμαι της χώρας, εγώ είμαι ο επικεφαλής του κράτους». Με τη φράση αυτή -ασυνήθιστη σε πρώτο πρόσωπο- ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ διέψευσε σε συνέντευξή του την άποψη ότι στην πραγματικότητα ηγέτης της χώρας παραμένει ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Αναλυτές είχαν εκφράσει σκεπτικισμό για την ικανότητα του Μεντβέντεφ να κυβερνάει ανεξάρτητα από τον Πούτιν ενώ δημοσκοπήσεις δείχνουν τους περισσότερους Ρώσους να θεωρούν ότι ο πρώην πρόεδρος εξακολουθεί να είναι η πραγματική εξουσία στην χώρα. «Είστε αρχηγός του κ. Πούτιν, ή συμβαίνει το αντίστροφο» ρωτήθηκε ευθέως ο κ. Μεντβέντεφ από τον δημοσιογράφο του BBC Αντριου Μαρ, δίδοντας την παραπάνω απάντηση. «Έτσι μοιράζουμε την εξουσία: Ο κ. Πούτιν είναι επικεφαλής της κυβέρνησης -μία πολύ δύσκολη δουλειά- αλλά είναι σαφές ότι ο πρόεδρος λαμβάνει τις μεγάλες αποφάσεις εκ μέρους του κράτους» προσέθεσε ο κ. Μενβέντεφ. Ερωτηθείς εάν φαντάζεται τον εαυτό του και πάλι ως πρόεδρο, ο ίδιος απάντησε: «Ας τελειώσω αυτή τη θητεία πρώτα. Σχέδια για μία δεύτερη θητεία μπορούν να γίνουν από κάποιον που θεωρεί ότι ήταν πετυχημένος στη δουλειά του». Προσφάτως, ο Μεντβέντεφ υπέγραψε παράταση της προεδρικής θητείας στη Ρωσία, που ισοδυναμεί πιθανότατα με άλλα 12 χρόνια χρόνια προεδρίας του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η προεδρία Μεντβέντεφ θεωρείτο από πολλούς εξ αρχής ως «παρένθεση». Η ταχύτητα όμως με την οποία πέρασε η συνταγματική τροπολογία εκλήφθη ως ένδειξη «άμεσης» επιστροφής του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο.
Στα χνάρια του Αβραμόπουλου και ο Ρώσος Δημητράκης… Δεν λέει ευχαριστώ στον θεό βλαδίμηρο που θα έχει να λέει στα εγγόνια του πως κάποια στιγμή έγινε πρόεδρος της Ρωσίας, βγάζει και γλώσσα; Λέτε να έχει κι αυτός Μαυρίκο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου