Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ;


Στο 5,1% διευρύνεται το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Marc. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει οριακά πλέον ο Κώστας Καραμανλής, καθώς η συζήτηση περί «κόπωσης» αποδεικνύεται ότι έχει πολιτικό κόστος για τον πρωθυπουργό.
H έρευνα της εταιρείας Marc για λογαριασμό του Έθνους δίνει τα εξής ποσοστά στην πρόθεση ψήφου: ΝΔ 29,7%, ΠΑΣΟΚ 34,8%, ΚΚΕ 7,5%, ΣΥΡΙΖΑ 6,5%, ΛΑΟΣ 4,1% και Οικολόγοι Πράσινοι 2,9%.
Στο ερώτημα που αφορά την πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 32,0%, έναντι 28,3% της ΝΔ, ήτοι διαφορά 3,7% και έπονται, ο ΣΥΡΙΖΑ με 8,2%, το ΚΚΕ με 8,0%, το ΛΑΟΣ με 5,1%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι με 3,7%.
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει οριακά ο Κώστας Καραμανλής με 41,6% (από 43,3% το Φεβρουάριο) έναντι 40,1% (39,2%) για τον Γιώργο Παπανδρέου.
Η δημοτικότητα του πρωθυπουργού μειώθηκε κατά 2,7% και είναι η πρώτη φορά που απειλείται σοβαρά το πλεονέκτημά του στον δείκτη της καταλληλότητας, ο οποίος αποτελούσε επί μακρόν το ισχυρότερο δημοσκοπικό προπύργιο της κυβερνητικής παράταξης.
Σύμφωνα πάντως με δημοσκόπηση της MRB για τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, οι 8 στους 10 ψηφοφόρους της ΝΔ θα ήθελαν να παραμείνει ο κ. Καραμανλής επικεφαλής της παράταξης ακόμα κι αν χάσει στις εκλογές.
Στην ερώτηση εάν «ο πρωθυπουργός πρέπει να παραμείνει στην ηγεσία μέχρι τις εκλογές» το ποσοστό εκείνων που το επιθυμούν αυξάνει στο 90,2% (μόνο το 7,6% ζητεί την πρόωρη αποχώρησή του), ενώ στο σύνολο των ψηφοφόρων το ποσοστό αυτό αγγίζει το 68%.
Επίσης, οκτώ στους δέκα ψηφοφόρους της ΝΔ (78,5%) δηλώνουν πως τυχόν παραίτηση του κ. Καραμανλή πριν από τις επόμενες εκλογές και ανάληψη της ηγεσίας από άλλο κορυφαίο στέλεχος θα αποτελούσαν αρνητική εξέλιξη για τη ΝΔ.
Για εμάς το βασικό συμπέρασμα των δύο γκάλοπ, είναι ότι ο Ελληνικός λαός θέλει να στείλει για ξεκούραση τον Καραμανλή, όμως όχι και για σύνταξη… Προφανώς σκέφτεται να του δώσει κάποια στιγμή και μια δεύτερη ευκαιρία… Αν μη τι άλλο όλοι οι μεγάλοι πολιτικοί τα τελευταία 50 χρόνια πήραν μια δεύτερη ευκαιρία… Και ο θείος Καραμανλής, αλλά και ο Ανδρέας Παπανδρέου, δηλαδή ο πολιτικός που θαυμάζει περισσότερο απ’ όλους ο σημερινός πρωθυπουργός…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου