Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

ΠΕΡΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Του Ζαχαρία Ζούπη

Έχουμε και λέμε. Επί τρεις εβδομάδες πραγματοποιείται κατάληψη στην Γραμματεία του Α.Π.Θ με απόφαση υποτίθεται κάποιων φοιτητικών συλλόγων, (ελέγχεται το στοιχείο). Πενήντα άτομα εμποδίζουν βασικές διοικητικές λειτουργίες του Πανεπιστημίου και κυνηγάνε με δημοκρατικό βέβαια τρόπο κυριολεκτικά τα μέλη των Πρυτανικών Αρχών, όταν αυτά προγραμματίζουν συνεδρίαση της Πρυτανείας για να δουν τι θα πράξουν! Μάλιστα, τους εμποδίζουν ακόμα και να συνεδριάσουν! Εν πάσει περιπτώσει μετά από πολλές προσπάθειες συνεδριάζει η Πρυτανεία και μάλιστα με δημοκρατικό τρόπο, αγωνιστές φοιτητές πετάνε αυγά και άλλα χρήσιμα τρόφιμα. Το προοδευτικό κίνημα φαίνεται ότι δυστυχώς έχει κάνει σοβαρά βήματα προς τα πίσω, αγνοώντας ότι κάποτε είχε σκληρό μέτωπο με τέτοιες πολιτικές πρακτικές. Μάλλον οι νέοι «αριστεροί» δεν έχουν καμία σχέση με τις παραδόσεις, τις αντιλήψεις και τις πρακτικές της Αριστεράς. Στο παρελθόν τέτοιες πρακτικές χαρακτήριζαν αναρχοαυτόνομες ομάδες φρικιά και άλλες παρόμοιες «επαναστατικές» ομάδες.

Επί τρεις εβδομάδες λοιπόν συνεχίζεται αυτό το θέατρο του παραλόγου, χωρίς κανείς να παίρνει κανένα μέτρο. Στη σύγχρονη Ελλάδα η εφαρμογή του Νόμου είναι έτσι κι’αλλοιώς κατ’αποκοπήν και κατά περίπτωση. Στην σύγχρονη Ελλάδα της σήψης και της παρακμής κυριαρχεί ο ετσιθελισμός, το βαθύτερο αντιδημοκρατικό πνεύμα, ο δήθεν προοδευτισμός και μια δήθεν αριστερή πρακτική που όσον αφορά τα Πανεπιστήμια, έχει οδηγήσει στην διάλυση της ΕΦΕΕ, στην συνειδητή υπολειτουργία των φοιτητικών συλλόγων, στην φασιστική κυριαρχία κάθε είδους δήθεν αριστερών γκρουμπούσκουλων, στην ανυποληψία του υποτιθέμενου φοιτητικού κινήματος και στην γενικευμένη οργή της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών που ζητούν πια σε ποσοστά που αγγίζουν το 70% να καταργηθεί το Πανεπιστημιακό Άσυλο. Πρόκειται για σημαντικές κατακτήσεις αυτού του «ριζοσπαστικού κινήματος» και βέβαια της «ιστορικής»- κατά τον Αλέξη Τσίπρα- πρώην ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ. Είναι απορίας άξιο τι άλλες κατακτήσεις μπορούν να υπάρξουν.

Μέσα σ’αυτό το κλίμα η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου τόλμησε χθες να κάνει την εξής αυτονόητη δήλωση : «Τα όσα συμβαίνουν στην Θεσσαλονίκη έχουν φτάσει στα όρια πλέον του επικίνδυνου…..Είναι ανάγκη να υπάρξει έκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων που να αντιμετωπίσει συλλογικά και συνολικά το θέμα των καταλήψεων». Και εγένετο χάος! Η παραδοσιακή Αριστερά (ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ) εξεγέρθηκε! Η κυρία Αλέκα Παπαρήγα αναρωτήθηκε γιατί οι πρυτάνεις δεν μπορούσαν να αποφασίσουν τέρμα στις εργολαβίες και να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό! Αυτό βρήκε να πει για το γεγονός ότι ένα Πανεπιστήμιο τελεί για τρεις εβδομάδες σε υπολειτουργία και ουσιαστικά τελεί σε καθεστώς δικτατορίας. Ήρθε όμως και ο Συνασπισμός. Σύμφωνα με το κόμμα της πάλαι ποτέ ανανεωτικής αριστεράς : «Η κυρία Διαμαντοπούλου κατήγγειλε ότι τους υπεύθυνους αυτής της ντροπής, αλλά αυτούς που αγωνίζονται για να σταματήσει»!

Είναι φανερό ότι και τα δυο αυτά κόμματα δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτές οι άθλιες πρακτικές στα Ελληνικά Πανεπιστήμια «θάβουν» και τα όποια αιτήματα μπορεί να υπάρχουν. Φαίνεται ότι δεν καταλαβαίνουν πως όταν αβαντάρουν αλήτικες συμπεριφορές, τότε προβοκάρουν τα αιτήματα, τους αγώνες και τον ίδιο τον ευατό τους. Ότι τροφοδοτούν συντηρητικές αναδιπλώσεις σε ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας. Ότι καταγράφονται ως παλιοί αριστεριστές της δεκαετίας του ’70, αν και οι αριστεριστές εκείνης της εποχής είχαν σοβαρότητα. Ότι επαληθεύουν αυτό που έχει σημειώσει το 1979 ο αείμνηστος Χαρίλαος Φλωράκης : «Αριστερά της Αριστεράς είναι η Δεξιά».

Ποιος όμως έχασε το μυαλό του για να το βρουν οι δήθεν επαναστάτες; Άλλωστε η ίδια η ΑΥΓΗ (2-4-2009) έχει το θράσος να σημειώνει : «Πυρ στα τυφλά κατά των καταλήψεων άνοιξε χθες το ΠΑΣΟΚ δηλώνοντας υποταγή στο μπλοκ των δυνάμεων και συμφερόντων (εκδοτικών και άλλων) που στρέφονται κατά του ανοικτού πανεπιστημίου.»!!

Ναι. Αν δεν καταλάβατε καλά, όσα γίνονται στα Πανεπιστήμια αυτή την εποχή, γίνονται για να υπερασπίσουν ορισμένοι το Ανοικτό Πανεπιστήμιο! Ο tempora, o mores!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου