Κυριακή 19 Απριλίου 2009

Ταπεινότητα


Ειρήνη Σακελλαράκη
Πολιτικός Επιστήμων – Σύμβουλος Επικοινωνίας


Καθώς το Θειο Δράμα οδεύει προς την κορύφωση του είναι χρήσιμο να θυμηθούμε μια σπουδαία αξία της ανθρώπινης υπόστασης την αρετή της ταπεινότητας.
Ταπεινότητα, δεν σημαίνει να θεωρούμε τον εαυτό μας κατώτερο από τους άλλους ανθρώπους. Σημαίνει να σκεφτόμαστε ότι και οι ανάγκες των άλλων είναι επίσης σημαντικές.
Σημαίνει να παραδεχόμαστε τα λάθη και να μαθαίνουμε από αυτά.
Εφαρμόζουμε την ταπεινότητα, όταν σεβόμαστε αυτό που συνεισφέρει το κάθε άτομο, όταν κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε απλώς για να το κάνουμε και όχι για να εντυπωσιάσουμε κάποιον.
Όταν είμαστε ευγνώμονες αντί να είμαστε υπερόπτες και αγνώμονες.
Ένα άτομο με σοφία και πνευματικότητα έχει πολύ όμορφους τρόπους, που έχουν αναπτυχθεί από γνήσιο σεβασμό και αγάπη για όλη την ανθρωπότητα. Οι τρόποι, με αυτήν την έννοια, δεν έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό ή την μόρφωση, είναι απλώς θέμα ταπεινότητας.
Στην πραγματικότητα, κανείς μας δεν αξίζει κάτι λιγότερο.
Η ταπεινότητα, είναι η απόδειξη της αυτοκυριαρχίας, ότι έχουμε νικήσει το «εγώ» και το «δικό μου», τα οποία μας παγιδεύουν σε παιχνίδια δύναμης, σε παιχνίδια εκμετάλλευσης και τα οποία καταστρέφουν και εκμηδενίζουν τον σεβασμό και την φιλία.
Πρέπει να είμαστε επίτροποι, όχι ιδιοκτήτες, και πρέπει να πράττουμε έτσι σε σχέση με τους άλλους.
Η ιδιοκτησία δημιουργεί αυτόματα τον φόβο της απώλειας.
Οι άνθρωποι που νιώθουν ότι «κατέχουν» κάτι ή κάποιον, είναι πάντα καχύποπτοι, πάντα σε επιφυλακή. Το να είμαστε ένας επίτροπος, μας δίνει την κατανόηση ότι δεν κατέχουμε τίποτα και κανέναν.
Παραδόξως, παραδίδοντας τα πάντα, λαμβάνουμε τα πάντα. Χρειάζεται λοιπόν η ταπεινότητα αντί για την αλαζονεία.
Όταν οι άνθρωποι δέχονται προσβολές ή δυσφημίζονται, συχνά χρησιμοποιούν την αλαζονεία σαν εργαλείο για να τους προστατεύσει. Η αλαζονεία όμως κάνει τα πράγματα χειρότερα.
Αντίθετα, η ταπεινότητα είναι μία τεράστια δύναμη, που προστατεύει εμάς
και τους άλλους, σε μία σύγκρουση. Μας επιτρέπει να μαθαίνουμε και να βλέπουμε όφελος, ακόμα και στις προσβολές των άλλων.
Η ταπεινότητα πηγάζει από υψηλή αυτοεκτίμηση, όπου δεν χρειάζεται καν να αποδείξει κανείς την καλοσύνη του, ακόμα κι αν κατηγορείται άδικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου